fejlődés

2021.06.10. 13:50

Áldás a körforgalom: újra veszélytelenül lehet autózni Balassagyarmaton

A lakosság általános megelégedésére készült el nemrégiben Balassagyarmaton, a Kóvári és Ady utak találkozásánál az új körforgalom. Ezzel lényegében egy balesetveszélyesnek ítélt közlekedési gócpont szűnt meg az Ipoly-parti városban.

Hegedűs Henrik

Az új forgalmi rend kialakításával biztonságosabbá vált a csomópont

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

A körforgalom kérdése már az elkerülő út építésének idején lázba hozta a környéken, különösképpen a Madách liget lakótelepi tömbházban élőket. Először, érdekes módon tiltakoztak ellene az emberek, többen arra hivatkoztak, hogy a Rétság felől viszonylag nagy sebességgel érkező kamionok hirtelen lassítva óriási zajt csapnak. Így aztán maradt a régi forgalmi rend, ami az elkerülő út becsatlakoztatását követően sok sofőrnek bonyolult lett, nem egyszer alakultak ki balesetveszélyes helyzetek.

Az évek múlásával megváltozott a közvélemény hangja, egyre többen emelték fel szavukat a körforgalom létesítése mellett. Ezeket a kéréseket is megfontolva döntött úgy az önkormányzat, hogy a közlekedésfejlesztést célzó pályázatába ezt a tételt is beleveszi. A központi támogatásból idén tavasszal elkészült az új mű, amit a napokban forgalomba helyeztek.

– A körforgalom az egyetlen megnyugtató megoldás. Jómagam, mint a városi motorkerékpáros társadalom tagja, rendszeresen közlekedem errefelé, és tapasztaltam, mennyire nem tudják a járművezetők, mikor és merre kell az irányjelzőt használniuk, ami megtévesztő. Szerencse, hogy eddig csak néhány koccanás volt – mondta a Balassagyarmaton élő Kokavszki László. Több helybéli is elégedettségét fejezte ki az új forgalmi rend kialakításával, hiszen a körforgalommal biztonságosabbá vált az eddig balesetveszélyes csomópont.

Nem árt figyelni

Tóth László a Madách ligetben lakik, és ő bár nem autózik, csak gyalogosan jár, számtalanszor érzékelte, hogy a kereszteződésben a lefordulásokat szabálytalanul végzik a járművezetők. – Ha csak egy szokottnál erősebb fékcsikorgást hallottunk, már felneszeltünk, nehogy valami baleset legyen ott a Kóvári út sarkán. Amióta megépült az elkerülő út, még inkább veszélyesebb lett a pont, hiszen ezzel a 22-es főút az Ipoly felé kanyarodott el, és az Ady út és a városközpont felé egyaránt indexelni kellett, amit rengetegen elmulasztottak. Nem beszélve arról, hogy a gyalogosok számára is félrevezető lehetett, ha a közeledő kocsi későn jelezte a továbbhaladási irányát. Őszintén remélem, hamar megszokja mindenki a körforgalmat, mert ennek is lehetnek ám buktatói – hangsúlyozta az idős férfi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában