koronavírus

2021.06.01. 14:54

A járvány idején is jól teljesített az ítélőtábla

A Nógrád megyei ügyekben is eljáró Fővárosi Ítélőtábla annak ellenére is jelentős mértékben javított az időszerűségi és ügyforgalmi mutatóin, hogy a világjárvány miatt tavaly márciustól bevezetett fokozott védekezési, illetve veszélyhelyzeti külön eljárásrend szerint látta el feladatait. Egyebek mellett ez is kiderült az ítélőtábla minap tartott évértékelőjéből.

NMH

– Szeptembertől a szervezeti egységek költözése, költöztetése és az új székhelyen való elhelyezése is kedvezően befolyásolta a fellebbviteli bíróság tevékenységét – fogalmazott dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke. Hozzátette: az ítélőtábla bírái 2020-ban és a 2021. év I. negyedévében is több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett, a peres ügyeknél ez 155 üggyel több befejezett ügyet eredményezett.

Mint megtudtuk, 2020-ban a Fővárosi Ítélőtáblára összesen 5 ezer 803 peres és nemperes ügy érkezett, amely az összes ítélőtáblára érkezett ügyek 52 százalékát tette ki. A Fővárosi Ítélőtáblára érkezett ügyekből a polgári, gazdasági, munkaügyi, büntető és katonai szakágakban összesen 2073 peres ügy érkezett. Az ítélőtábla a gazdasági ügyszakban fejezte be a legtöbb ügyet tavaly, ez az országosan befejezett gazdasági ügyek 63,3 százalékát tette ki. A munkaügyi és a büntető szakág kivételével a befejezett peres ügyek száma mindenhol meghaladta az adott évben érkezett peres ügyek számát.

Az évértékelőn elhangzott: a Fővárosi Ítélőtáblához 2020-ban valamennyi szakágban összesen 3730 nemperes ügy érkezett, összesen pedig 3824 nemperes ügyet fejeztek be, míg 441 nemperes eljárás folyamatban maradt.

A Fővárosi Ítélőtábla mennyiségi mutatói mellett az időszerűségi mutatók is kedvezően alakultak. A peres eljárások 71,8 százaléka, míg a nemperes eljárások 98,2 százaléka fél éven belül, a nemperes eljárások döntő többsége, 86,8 százaléka már három hónapon belül befejeződött.

Az ítélkezési tevékenység magas szakmai színvonalát tükrözi, hogy a Fővárosi Ítélőtábláról a Kúriára érkezett fellebbezett határozatok döntő többsége, 74 százaléka helybenhagyással, a felülvizsgálatok 56,3 százaléka pedig hatályában fenntartással fejeződött be.

Jól védekeztek

– A Fővárosi Ítélőtábla dolgozóit minimálisan érintette a koronavírus megbetegedés, amely a 2020. évi ügyforgalmi adatokra is figyelemmel az ítélkezési munka mennyiségi mutatóit egyáltalán nem befolyásolta – összegezte dr. Ribai Csilla. Hozzátette: ezt elősegítette a belépésre vonatkozó szigorú eljárásrend, a kötelező maszkviselés és kézfertőtlenítés, a védőtávolság előírása és a tárgyalótermek plexi elválasztó falakkal történő felszerelése is. A tárgyalótermeket, illetve az ügyfelek által használt helyiségeket rendszeresen fertőtlenítették, valamint biztosították az otthoni munkavégzés feltételeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában