Emberre és állatra is veszélyes

2021.05.09. 06:50

Újra itt a kullancsveszély: ezek a legfontosabb tudnivalók csípés esetén

Köztudott, hogy az utóbbi ötven évben megnőtt a kullancsok száma, tavasszal és ősszel fertőzik meg a legtöbb embert. Nyáron, a hőségben viszont ellustulnak, várják, hogy egy arra haladó állat bundájában vagy az ember ruházatában megkapaszkodhassanak.

Gerhát Karina

Forrás: Shutterstock

– A kullancsok vérszívó ízeltlábúak, elsősorban madarak és emlősök, kisebb arányban hüllők lehetnek a gazdaszervezeteik. Háziállatokon is élősködnek. Európa legnagyobb részén, így hazánkban is a közönséges kullancs a leggyakoribb faj. Ezek számos kórokozót hordozhatnak és terjeszthetnek, amelyekkel a vérszívásuk során az embert is megfertőzhetik – mondta el portálunknak Feketéné dr. Zeke Ildikó.

A megyei tiszti főorvos hozzátette: ezen betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás fordul elő. Fontos tudni, hogy csak a kullancsok egy része hordoz kórokozót, és az ilyen ízeltlábúaknak is csak egy része adja át azt vérszívása során az embernek.

– Magyarországon két aktivitási csúcsot figyelhetünk meg, az első március végétől június elejéig tart, a második, kisebb csúcs pedig szeptemberben jelentkezik. A kullancsok általában a levelek, fűszálak végén kapaszkodnak meg, keresve az alkalmas pillanatot, hogy az arra járók tollazatára, bundájára, az emberek ruházatára felkapaszkodjanak – emelte ki Feketéné dr. Zeke Ildikó.

Kifejtette: a védőoltást – amely háromoltásos alapimmunizálásból áll – bármikor be lehet adatni, de érdemesebb ezt a hideg időszakban, télen, a fertőzésveszélytől mentes hónapokban elvégezni vagy legalább megkezdeni. A védettség legkorábban a második oltást követő 14. nap után alakul ki. A hosszan tartó védettség biztosítása érdekében háromévenként szükséges az emlékeztető oltás.

– Nem lehet eléggé hangsúlyozni a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs mihamarabbi felfedezésének és eltávolításának a fontosságát! Mivel a kullancs által hordozott kórokozók átvitele jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva történik meg, ez általában eredményes eszköz a védekezésre. Az eltávolításhoz a legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg, anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. Az így megragadott kullancsot határozott mozdulattal húzzuk ki a rögzülési pontból! – hívta fel a figyelmet Feketéné dr. Zeke Ildikó.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy kiránduláskor mindenki zárt ruházatot viseljen: hosszúnadrágot, zárt cipőt, zoknit. Ebbe lehetőleg gyűrjük be a nadrág szárát, mivel leggyakrabban az aljnövényzetből, a bokrokból támadnak a kullancsok. A felsőruházatot is be kell tűrni a nadrág derekába, mert ott is be tud mászni a vérszívó élősködő, amely utána ott telepszik meg, ahol vékonyabb a bőr – a hajlatoknál, a nyakon. A világos ruha praktikusabb, mert könnyebb észre venni rajta a kullancsot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában