önzetlenség

2021.05.28. 17:00

Tunéziai aktivisták segítik a rászoruló nógrádi gyerekeket

Tunéziából érkezett a segítség a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekhez, akik részt vesznek a Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége által működtetett három tanoda oktatásán. A két fiatal egy évre hagyta el az Afrika északi részén fekvő hazáját a magyar diákok kedvéért. Alig egy hónapja érkeztek meg, és máris belopták magukat a pártfogoltjaik szívébe, akik így még nagyobb örömmel mennek a tanórák után a délutáni foglalkozásra.

Fodor Orsolya

Bátonyterenye. Gyermek tanoda. Két Tunézia Erasmus programban szereplő (Hanadi Mohamed, Lilia Khazri) is ellátogatott Angolt tanítani a gyerekeknek 20210518 Hegedűs Márk NMH

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Tunéziából érkezett két fiatal hölgy, hogy a rászoruló roma gyerekeknek segítséget nyújtson egy teljes éven keresztül. A hazájuktól távol, egy idegen országban a gyerekek hálája is segíti őket a céljaik megvalósításában. Az Európai Szolidaritási Testület jóvoltából lehetnek itt a megyénkben, ahol leginkább játékos módon próbálják a diákokat angolul tanítani a három nógrádi tanodában.

Hanadi Mohamed Ben Ameur 26 éves újságíró, akinek Tuniszban egy országos rádióban saját reggeli műsora volt, de úgy érezte, más kihívást kell keresnie, amivel még többet tehet a hátrányos helyzetű emberekért.

Hanadi Mohamed Ben Ameur (balra) és Lilia Khazri a bátonyterenyei tanodában
Fotó: H. M. / NMH

– A helyi gyerekek nagy örömmel fogadtak, és ezt éreztetik is velünk mindennap, amikor találkozunk. Sok ölelést és puszit kapunk tőlük. Felváltva látogatjuk a bátonyterenyei, a mátraverebélyi és a lucfalvai tanodákat. Úgy vettük észre, hogy a kilenc és tizenkét év közötti gyerekek a legfogékonyabbak az angol nyelvre. Szeretnek beszélgetni, és a kommunikáció megkönnyítésére néha fordítóprogramot használunk – mondta el Hanadi.

Hozzátette: kíváncsiak a tanulók a kultúrájukra és az országukra, de a diákok azt sem tudták, hogy hol van Tunézia.

Az újságíró arra is kitért, hogy amikor ide érkeztek, másra számítottak. Rákerestek hazánkra a világhálón, és nem az a kép fogadta őket, amit ott láttak. Azt gondolták, hogy egy nagyvárosban fognak élni, ami olyan lehet, mint Budapest. Ennek ellenére hamar megszokták Bátonyterenyét, ami az otthonuk lesz jövő tavaszig.

– Mindent elkövetünk, hogy jól érezzük itt magunkat és a lehető legtöbbet segítsünk a gyerekeknek. Rám vár otthon a munkahelyem, ahová szeretnék visszatérni – fogalmazott Hanadi Mohamed Ben Ameur.

A 21 éves Lilia Khazri elkötelezett emberjogi aktivista. Fontos küldetésének érzi, hogy segítsen a rászorulóknak. A három tanoda látogatása közben több gyerek is kifejezte, hogy jobban érzi magát a délutáni foglalkozások alkalmával, mint délelőtt az iskolában vagy este otthon.

– Szeretnénk majd elmenni a gyerekekkel kirándulásokra is. Úgy tervezzük, hogy egyszerre csak egy tanoda diákjait visszük, mert túl nagy lenne a létszám. Gyönyörű helyek vannak Nógrádban és Magyarországon, ahová nélkülünk kevesebb eséllyel juthatnának el – magyarázta Lilia. Hozzátette: tehetségesek is vannak a segítségre szorulók között, rájuk külön figyelmet fordítanak. Versenyt vagy előadást is terveznek számukra.

Afrikába utazhat az önkéntes

A két tunéziai emberjogi aktivista a tavasszal érkezett, önkéntesként. Meglepőnek tartják, hogy a lakosság milyen kis hányada beszél idegen nyelvet, ezért ebben is segítségükre vannak a hátrányos helyzetű diákoknak. A tanárok és a mentorok örülnek a jelenlétüknek, és mindenben támogatják is tevékenységüket.

– Azonkívül, hogy segíteni szeretnénk a diákoknak a tanulásban és a lelki egyensúlyuk megtalálásában, még egy másik fontos feladatunk is van. Olyan embereket próbálunk keresni, akik az Európai Szolidaritási Testület jóvoltából a mi országunkba, Tunéziába utaznának, és ott folytatnának hasonló tevékenységet, mint mi itt. Nem könnyű feladat, de a csillogó szemek és boldog arcok kárpótolnak a nehézségekért – mondta Lilia Khazri.

 

Címkék#tanoda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában