faluvezető

2021.05.08. 12:23

Több mint tíz éve vezeti sikeresen a polgármester Varsányt

Kanyó Judit már a harmadik ciklusban tölti be a polgármesteri tisztséget a településen. Az elmúlt több mint egy évtizedben számos beruházás valósult meg a községben. Ezekről beszélgettünk a polgármesterrel.

Szenográdi Ferenc

Kanyó Judit polgármester fő célja az elmúlt bő évtizedben végig az volt, hogy a varsányiak jól érezzék magukat a községben, és minden intézmény, szolgáltatás helyben a rendelkezésükre álljon NMH-fotó

– Mi volt az alapvető célkitűzése, amikor megválasztották?

– Egyik legfontosabb célom volt a falu megújítása. Hála istennek, országos szinten is megtaláltam azokat a jó példákat, amiket a mi viszonyainkra adaptálva fel tudtam használni. Egymásra épülő beruházásokat terveztem, ezek mentén haladunk előre a mai napig. A legfontosabb, hogy az intézményeink rendben legyenek, zavartalanul működjenek. Az emberek nem kívánkoznak el egy kistelepülésről sem, ha ott van megfelelő szintű óvoda, iskola, jól működik az egészségügy, rendben vannak a szolgáltatások, van kultúrház, amely programokat biztosít, s olyan közösségek, ahol az emberek jól érzik magukat. Egyre több fiatal dönt úgy, hogy a faluban marad, itt vásárolnak házat, vagy építkeznek. Úgy gondolom, jó úton haladunk.

Kanyó Judit polgármester fő célja az elmúlt bő évtizedben végig az volt, hogy a varsányiak jól érezzék magukat a községben, és minden intézmény, szolgáltatás helyben a rendelkezésükre álljon
NMH-fotó

– Fontos, hogy minél több ember helyben találjon munkalehetőséget. Ezen a téren mi a helyzet a faluban?

– Tettünk fontos lépéseket, de még bőven akad feladat. A közfoglalkoztatási program keretében 2015-ben létrehoztunk egy varrodát, ahol négy személyt alkalmaztunk. Most egy váci érdekeltségű központ átvette a varrodát, az ott dolgozók kikerültek a közfoglalkoztatási programból. Azon fáradozunk, hogy további munkahelyeket hozzunk létre. Természetesen a közmunkaprogram keretében több területen is munkalehetőséget biztosítunk az itt élőknek. Gondolok itt a varróműhelyünkre, feldolgozó üzemünkre, mezőgazdasági programunkra.

– Milyen fejlesztéseket, felújításokat valósítottak meg az elmúlt tíz évben?

– Címszavakban: fejlesztettük a kézműves portát, a kultúrházunkat, létrehoztuk a Hagyományok Házát, felújítottuk az egészségügyi centrumunkat. Amire büszke lehetek, hogy jól működik a falugazdaságunk. Elkészült egy rekortánborítású sportpálya, tavaly ősszel pedig, közel 300 millió forint támogatással, átadtuk a település egyik legnagyobb beruházását, a Rozmaring Éttermet, amely biztosítja a közétkeztetést is. A teljes falu parkosított, rendezett.

– Az idősekkel való törődés milyen formában van jelen a községben?

– Számomra fontos feladat az idősekkel való törődés, a rájuk való odafigyelés. A községben idősek nappali ellátását biztosító klub működik. Van három gondozónőnk, akik napi rendszerességgel felkeresik az időseket, ha kell, segítenek a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, elbeszélgetnek velük. A szociális étkezést közel száz falubeli veszi igénybe. Ezt a feladatot a Rozmaring Étterem látja el, az ebédet házhoz szállítják. Most az idősek bentlakásos otthonának megvalósításán dolgozom. A falu központjában megvásároltunk egy ingatlant, ott lenne az idősek otthona. Elképzelésemmel a szécsényi Betánia nővérek is egyetértenek. Elmondták, hogy nagy szükség van az otthonra, sokan vannak várólistán. Anyagi segítséget nem tudnak adni, de szakmai tudásukat, tapasztalataikat szívesen megosztják velem. Javaslatukra és tapasztalataik felhasználásával egy 50 férőhelyes bentlakó otthont szeretnénk megvalósítani a községben. Az idősek mellett fontos a gyermekekre való odafigyelés is. A jól működő óvodánk, iskolánk mellett gyermekház működik a faluban, amelynek szolgáltatását húszan veszik igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában