népszerű a vidéki élet

2021.05.26. 17:28

Szívesen telepednek le Nógrádban: alig akad eladó ház a kistelepüléseken

Egyre inkább az tapasztalható a kisebb településeken, hogy a házak elé még ki sem kerül az eladó tábla, máris akad rá vevő. Szűkebb hazánkban is arról számolnak be a legkisebb falvak polgármesterei, hogy egyre nagyobb a kereslet az eladó ingatlanok iránt.

Gulyás Edina

A festői, csendes, zöld környezetéről is híres Garáb népszerű a kirándulók körében is. A faluban nincs eladó ház

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

– Bokorban tavaly négy ház is elkelt, jelenleg kettő eladó. Az elmúlt héten ketten is érdeklődtek üres ingatlan iránt – fogalmazott Hegedűs Pál, a 110 lelkes község polgármestere. – Érezhető a kereslet növekedése, elsősorban a fővárosból érkeznek a vásárlók, akiket a jó levegő, a szép környezet és a rendezett falu is csábít. Az ingatlanok ára változó, azok állapotától függően 2,5 milliótól akár a 10 millió forintig is mehet.

Mint mondta, a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése és a belterületi utak felújítása a fentiek miatt is fontos lenne, ezért azok megvalósításához pályázati támogatásban bíznak.

Illés Mária, Debercsény polgármestere is arról tájékoztatott, hogy érezhetően felpörgött a kereslet a településen az eladó házak iránt, a legtöbb szinte azonnal vevőre talál.

– Hétvégente sokan megfordulnak a faluban, elsősorban az ingatlanokat keresik. Az önkormányzat tulajdonában lévő építési telkek nem annyira kelendőek, de azok közül is eladtunk már egyet – közölte Illés Mária. – A községben 80 körüli az állandó lakos, de vannak, akik tartózkodási hellyel rendelkeznek itt. Örülnénk, ha nemcsak nyaralónak használnák a megvásárolt házakat, hanem nálunk telepednének le az új tulajdonosok, hiszen azzal gyarapodna a település lélekszáma. Főleg a megyén kívülről érkeznek az érdeklődők, jellemzően nem az elszármazottak térnek vissza.

– Garábon jelen pillanatban nincs eladó ház. Azonban ez nem a családtámogatási lehetőségeknek köszönhető. A falu már hosszú ideje népszerű, hétvégi házakat vásárolnak vagy építenek itt a tehetősebbek. Így az ingatlanok ára igen magas – fogalmazott Kovács Zoltán, a település első embere.

Mint mondta, egy átlagos, 1400 négyzetméteres telek ára körülbelül 3 millió forint. Budapest közelsége és a bekötőút felújítása is hozzájárul ahhoz, hogy sokan keresnek házat a községben. Azonban nem csak nyaralónak használják azokat, az elmúlt időszakban két család is építkezett és a faluba költözött.

Alsótoldon az utóbbi két évben tíz ingatlan is gazdára talált, jelenleg egyetlen ház eladó. Sándor Szandra Éva polgármester arról számolt be, hogy a környező településeken is ez tapasztalható.

– Úgy vélem, hogy a koronavírus megjelenése is hozzájárult a fentiekhez. Egyre több munkahely teremtette meg az otthoni munkavégzés lehetőségét. Így sokan a lakásuk kényelméből végezhetik napi teendőiket. Az azonban nem mindegy, hogy pár négyzetméteres panelba vagy tágas kerttel rendelkező családi házba vagyunk-e bezárva – hangsúlyozta a polgármester.

Kurisné Nagy Bernadett, Pusztaberki első embere arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő építési telkek mind elkeltek, az ingatlanok ára felkúszott, és egyre kevesebb az eladó ház a községben. A vásárlók elsősorban a főváros agglomerációjából érkeznek, de négygyermekes fiatal házaspár is költözött már ide a megye másik feléről. Így nagy öröm, hogy évek óta növekszik a lakosság.

A festői, csendes, zöld környezetéről is híres Garáb népszerű a kirándulók körében is. A faluban nincs eladó ház | Fotó: L. B. / NMH

 

Boltnyitásban is gondolkodnak

Vannak olyan települések is, ahol nem nőtt a kereslet. – Van Szátokon is eladó ház, de nem sok. Azonban nem számolhatok be arról, hogy nagyon megélénkült az érdeklődés azok iránt – közölte Pacsa Szilvia polgármester. Hozzátette: a Magyar Falu Program egyik legújabb lehetőségét kihasználva azonban többen is boltnyitásban gondolkodnak, ehhez keresnek megfelelő, üres ingatlant. Komjáti István, Csitár polgármestere elmondta: a falusi családi otthonteremtési kedvezmény miatt nagyobb érdeklődésre számítottak. Tapasztaltak ugyan némi keresletemelkedést az eladó házak iránt, de ez minimális. Jellemzően a főváros környékéről érkezők elsősorban paraszti jellegű épületeket vennének, hogy hétvégi háznak használják. Az is előfordul, hogy a faluba költözik az új tulajdonos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában