ballagás

2021.05.28. 13:58

Sorra búcsúztatják a végzősöket a Nógrád megyei iskolák

Keveseknek adatott meg a tavaly, illetve az idén ballagók közül, hogy méltó búcsút vegyenek iskolájuktól. A járványhelyzet hozta digitális oktatásnak egyenes folytatása volt a szigorú egészségügyi előírások mellett megtartott szakmai és érettségi vizsgák, s az is, hogy a legtöbb középiskolában a ballagást is online rendezték meg. Az általános iskolás diákok azonban a hagyományos módon búcsúznak.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

– Tagintézményeink vezetőire bíztuk azt, hogy miként tartják meg a ballagást. Az előírások szigorúak voltak, s április végén, az érettségik előtt a járványügyi helyzet miatt még szó sem lehetett arról, hogy a végzősök a diáktársaik és szüleik előtt vegyenek búcsút szeretett iskolájuktól. A szakképzés Nógrád megyei intézményeiben a legtöbb iskola a virtuális ballagást választotta. A tanulók az interneten búcsúztak, a tanáraik is itt köszöntek el tőlük, s még az útravaló gondolatokat is a világhálón kapták – közölte Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az üres folyosókat, osztálytermeket zenei aláfestés mellett pásztázta a salgótarjáni Borbély Lajos iskola kisfilmje, amelyben az igazgatónő, az osztályfőnök és egy végzős diák is megosztotta gondolatait. Az intézményben nem is bánják, hogy a járványügyi korlátozások feloldását nem várták meg a búcsúval. Egy valódi ballagásra ugyanis már aligha jöttek volna vissza a tanulóik, mivel a szakmai vizsgák teljesítését követően közülük sokan azonnal elhelyezkedtek.

A Táncsicsban az intézménytől való búcsút ünnepélyessé tették a diákoknak
Fotó: L. B. / NMH

– A cégek már várták a munkába állásukat, ők meg a jó kereseti lehetőséget – mondta Fekete Zsoltné igazgató, aki a ballagótarisznyát és a végzősök szalagját is a vizsgabizonyítványokkal együtt adhatta át.

A szakképzési centrum balassagyarmati iskoláiban – a Mikszáthban, a Szondiban és a Szent-Györgyiben –, valamint a salgótarjáni „Keriben” is az online búcsúzást választották. A stromfeldes diákoknak az igazgató mondott a vizsgák értékelésével együtt egy rövid beszédet.

A Táncsics Mihály Technikumban azonban az iskolától való búcsút a lehetőségekhez képest ünnepélyessé tették. A ballagó lányok matrózblúzban, a fiúk öltönyben vonultak le osztályfőnökük vezetésével az aulába. Igaz, megbontva az évfolyamot, egyik nap két osztály, a következő nap a másik kettő ballagott, de zenés műsor mellett kaptak útravalót az igazgatótól, Juhászné Janik Beatrixtól.

– Több élmény nem maradhat ki a diákok életéből, ezért az egészségügyi előírásokat szem előtt tartva szervezzük meg az idei ballagást az iskola udvarán. Az ünnepségen csak a 7–8. évfolyamos tanulók és a végzős diákok közeli családtagjai vehetnek részt – tájékoztatott Balázs Beáta, a dorogházai Móra Ferenc Tagintézmény vezetője. Ludányhalásziban, a Ráday Gedeon Általános Iskolában a tervek szerint szintén az intézmény előtti parkban búcsúznak a nyolcadikosok, miután végigjárják a jól ismert tantermeket. A hozzátartozóknak a maszkviselés kötelező lesz és a kézfertőtlenítés lehetőségét is biztosítjuk majd.

Nyitott tereken ünnepelhetnek

Az idei ballagási rendezvények megtartásának feltételeit kormányrendelet szabályozza. E szerint az ünnepségek az intézmények nyitott, épületen kívüli területein szervezhetők meg. A ballagásokon a végzős diákok által meghívottak életkortól, illetve a koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek, azonban nem tartózkodhatnak az iskolák zárt részeiben. Azt, hogy egy búcsúzó tanuló hány személyt hívhat meg a rendezvényre, az intézmények vezetői állapítják meg. Arról is ők dönthetnek, hogy különböző magatartási szabályokat állapítanak meg. A rendezvény résztvevői orrot és szájat eltakaró maszkot kötelesek viselni. Ez alól a ballagó diákok, a műsorban szereplők, a hat éven aluliak és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élők kivételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában