két keréken

2021.05.12. 06:55

Örülhetnek a kerékpár szerelmesei: több bringapark is épül Nógrádban

Szerte hazánkban sorra épülnek kormányzati támogatással a bringaparkok. A létesítmények és erdei sávok az egészségmegőrzési célzat mellett környezettudatosságra is serkentenek. Nógrádban, Szendehelyen és Balassagyarmaton rövidesen elkészül a beruházás, míg Somoskőújfaluban a kedvező elbírálásra várnak.

Hegedűs Henrik

Két keréken az erdőben, tiszta, zöld környezetben. Egyre népszerűbb a bringázás

Forrás: NMH

Fotó: Illusztráció

Az Aktív Magyarország Program szerves részét képezi a bringapark-építési sorozat, amelyhez csatlakozhatnak az önkormányzatok. A pályázatban indokolni kell, hogy a település milyen kerékpáros hagyományokkal, meglévő vagy épülő infrastruktúrával rendelkezik.

A teljes beruházás felét tartalmazhatja az állami támogatás, a másik részét önerőből kell biztosítani. A kiírók több típusú lehetőséget ajánlanak, így a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva többek között pumpapálya, BMX-krosszpálya, triálfutamok lebonyolítására alkalmas terület és görkorcsolyapark is szerepel a megvalósítható formák között.

Két keréken az erdőben, tiszta, zöld környezetben. Egyre népszerűbb a bringázás
Fotó: Illusztráció / NMH

A legutóbbi, április végén megjelent értesítés szerint Balassagyarmat is elnyert támogatást a bringapark létesítésére. Csach Gábor polgármester elmondta: a nyírjesi üdülőövezet déli területére tervezik a több kilométeres erdei egynyomos pályát. A támogató okirat visszaérkezését követően indulhat az ajánlatkérés, majd a tényleges kivitelezés. A polgármester hozzátette: fő céljuk a Nyírjes szolgáltatásait olyan aktív tevékenységet biztosító mozgásformákkal bővíteni, amelyek nem terhelik a környezetet, ugyanakkor tömegek számára biztosítanak szórakozási, sportolási és versenylehetőséget.

A projekt szakmai tartalmának részletes megalkotásával az erdei kerékpározásban jártas személyeket bízott meg az önkormányzat. Mint megtudtuk, leginkább a közvélemény számára a televízióból ismert hegyikerékpáros (mountain bike) pályákra emlékeztet majd a nyírjesi. A pontos nyomvonalat a későbbiekben, feltérképezés után határozzák meg, ugyanis fontos, hogy minél kevésbé bolygassák meg a természeti környezetet, minél kevesebb növény eltávolítására legyen szükség. Olyan szakaszokat jelölnek ki, amelyek az amatőrök és a profi bringázók számára is használhatók.

Az elgondolások szerint nyárra elkészülhet a pálya, amit a járványhelyzettől függően avatóünnepséggel és versennyel egybekötve adnak át a biciklis társadalomnak.

Kezdők, haladók és profik is jöhetnek

Altsach Ignác, Szendehely polgármestere elmondta, náluk a hivatalos előkészítési folyamatok után május 17-én kezdődik meg a pumpapálya kialakítása. Az erre alkalmas területet a faluközponttól mintegy nyolcszáz méteres távolságra találta meg az önkormányzat, az ezer négyzetméteres összfelületnek mintegy negyede a tényleges pályaövezet. A pumpapálya lényegében egy emelkedőkkel, gödrökkel, hepehupákkal nehezített műtárgyterep, amely kezdőknek és haladóknak egyaránt kiváló a gyakorlásra. Somoskőújfaluban önerő hiányában első körben meghiúsult a pályázat, amit azonban időközben előteremtettek, így újra benyújtották az igényt a pumpapályára és bíznak eredményességben – közölte dr. Tóth László polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában