fejlődés

2021.05.15. 10:51

Növekszik a lakosságszám, újabb beruházásokat igényel Nézsa

Az elmúlt években egyre többen költöztek Nézsára. Az önkormányzat ezért igyekezett fejleszteni a község intézményeit, a szolgáltatásokat pedig bővíteni. A lakosságszám idén is növekedett, így újabb beruházásokra van szüksége a településnek.

Lászlók Judit

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A községben néhány éve a Nemzetgazdasági Minisztérium kiírásán elnyert 22 millió forintból újították fel a Csodakert Óvoda épületében lévő főzőkonyhát. A beruházás napi szinten 200 ember, többek között az iskolások, az óvodások és a szociálisan jogosultak étkeztetését biztosítja. Az elmúlt években azonban jelentősen megnövekedett az intézményekbe járó gyerekek létszáma.

– Óvodánk előreláthatólag a maximális 50 fővel indulhat el szeptemberben, illetve a bölcsődénk is teljes kihasználtsággal működik. Valószínűsíthető, hogy a jövőben még több gyermekes család költözik a településre, így mindenképpen szükségünk lenne egy újabb csoportszobára és a főzőkonyha másik épületbe való költöztetésére, illetve bővítésére – mondta Styevó Gábor.

A község polgármestere hozzátette: – Ezért szeretnénk a falu központjában lévő Reviczky-kastély kiszolgáló épületegyüttesének a kultúrházhoz kapcsolódó részét egy háromszáz fő étkeztetésére alkalmas főzőkonyhává alakítani. A helyiek által csak parádés istállóként ismert műemlékvédelem alatt álló ingatlan teljes körű felújításával az óvodában felszabadulna a jelenlegi főzőkonyha helye. Az intézményben pedig némi átalakítással létrejöhetne egy újabb csoportszoba és egy kisebb tálalókonyha is.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A polgármester kifejtette, hogy további pályázati forrásokból a parádés istálló többi részében helyet kapna a Nézsa, Alsópetény és Legénd Közös Önkormányzati Hivatal is.

– A jelenlegi polgármesteri hivatal épülete tulajdonképpen egy társasház, amelynek több tulajdonosa van és számos funkciót lát el. Az elmúlt években többször nyújtottunk be energetikai korszerűsítésre tendert, de nem jártunk sikerrel. Ezért terveink között szerepel a hivatal elköltöztetése a falu központjában lévő parádés istállóba, ahol már méltó helyen folytathatná munkáját a hivatal – hangsúlyozta Styevó Gábor.

A nagyszabású projekt tervei mellett a polgármester részletezte, hogy a napokban a Magyar Templomfelújítási Programban 15 millió forint támogatást szereztek meg a templomtorony cseréjére. Emellett folyamatban van annak a játszótérnek a felújítása is, amelyre a Magyar Falu Programban 4,7 millió forintot nyertek el. Szintén ennek a programnak köszönhetően hamarosan járdát is építhetnek egy szakaszon.

– Számos elképzelésünk vár még kivitelezésre. Az egyik legfontosabb lenne a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése a községben, illetve, hogy csatlakozhassunk a Galgagutai Szennyvíztisztító Telephez. Szeretnénk tovább folytatni a művelődési ház felújítását. Az épületet az iskola testnevelésre használja, az önkormányzat számára pedig közösségi térként funkcionál. Korábban már sor került a tetőzet cseréjére, így most a nyílászárókat, a burkolatot és a fűtést kívánjuk korszerűsíteni. Mindezek mellett szükséges lenne még az óvodakerítés javítása, a belterületi utak felújítása, a korábban lebontott játszótér újjáépítése és egy új falubusz beszerzése – hangsúlyozta a polgármester, aki reméli, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz kiírásain sikerül majd minél több tervhez támogatást elnyerniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában