Bio és organikus termékek

2021.05.17. 13:45

Nógrád megyében is ellenőrzi a környezettudatos termékeket a fogyasztóvédelem

Bio és organikus termékeket árusító üzletekben vizsgálódik szeptemberig a fogyasztóvédelem. Az akció során a környezetvédelemmel kapcsolatos termékeken szereplő állításokat ellenőrzik a szakemberek. Ez érinti az élelmiszereket, a ruházati, háztartási és vegyipari cikkeket is.

Nagy Orsolya

Fotó: Shutterstock

Országos ellenőrzés-sorozatot indított a fogyasztóvédelem, amely szűkebb hazánkat is érinti.

– A szakemberek szeptember végéig vizsgálódnak megtévesztő és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok után, elsősorban a környezetbarát, újrahasznosított termékeket árusító és csomagolásmentes boltokban, webáruházakban. Az ellenőrzés során főként élelmiszerek, ruházati és háztartási-vegyipari cikkek környezetkímélő jellegére vonatkozó állítások valóságtartalmát vizsgálják – mondta dr. Lászlók Anett, a Nógrád Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályvezetője.

Hozzátette: manapság egyre többen választják a környezettudatos életmódot, ezáltal folyamatosan nő a kereslet a bio- vagy organikus, újrahasznosított és csomagolásmentes termékek iránt. Ezzel a vállalkozások is tisztában vannak, ezért kereskedelmi kommunikációjukban egyre hangsúlyosabban jelennek meg a zöld állítások.

Az osztályvezető kiemelte: a cégek termékeiket úgy akarják vonzóbbá tenni, hogy azokat környezetbarátnak vagy gyorsan lebomlónak titulálják, időnként valótlanul. Egy uniós felmérés szerint a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrzései során az efféle állítások 42 százaléka bizonyult túlzónak, hamisnak vagy megtévesztőnek.

Dr. Lászlók Anett felhívta a figyelmet, hogy csak olyan tulajdonságokra lehet hivatkozni a hirdetésekben és a csomagoláson, amelyekkel tényleg rendelkezik egy adott termék.

A fenntartható előállítására enged következtetni, ha azon levelet, fát, folyót, vagy a tiszta környezetre utaló más grafikát, fotót és illusztrációt helyeznek el. Akár e képi megjelenítések is alkalmasak lehetnek a fogyasztók megtévesztésére. A vásárlók bizalmával még hajmeresztőbb módon élnek vissza a tanúsító szervezetek logóit jogosulatlanul használók.

– Amennyiben egy cég nem tudja hitelt érdemlően igazolni zöld állítása valóságtartalmát, a jogsértés súlyához igazodva akár több száz millió forintos bírság szabható ki rá – hangsúlyozta a szakember.

Salgótarján. Kovács Hetti, természetgyógyász. 20210426 Hegedűs Márk NMH

Kovács Hetti salgótarjáni egészségmentor elmondta: manapság valóban sok a megtévesztő címke, éppen ezért óvatosságra inti a vásárlókat. Példaként említette az üzletekben kapható kovászos kenyeret, amely valóban tartalmaz kovászt, ugyanakkor adalékanyagokat is, amelyek már nem túl egészségesek. Főleg egy arra érzékeny személynél okozhat kellemetlen tüneteket. Az, hogy az élelmiszeripar ekkora fejlődésen ment keresztül, nem feltétlenül jó, hiszen ott többnyire a mennyiség és a gyorsaság a fontos, nem a minőség.

– Tapasztalatom szerint megyénkben is egyre népszerűbbek a környezetbarát és egészséges termékek, de a vásárlás során nagyon fontos lenne a tudatosság is, hiszen nem mindegy, hogy a számomra legjobb és minőségi árut honnan szerzem be, legyen szó akár élelmiszerről, vagy tisztítószerről – fejtette ki az egészségmentor. A szakember szerint a reklámok mögé is kellene nézniük az embereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában