szolgálat

2021.05.13. 13:50

Majd' negyedszázad munkáját összegezte a magyargéci falugondnok

Pásztor Ferenc nyugdíjba vonulásáig még két év van hátra, idén 24 éve végzi a falugondnoki feladatokat. Emellett a helyi önkormányzat képviselő-testületének is a tagja, a rendszerváltozás óta élvezi a falu bizalmát, eddig minden ciklusban megválasztották.

Szenográdi Ferenc

Pásztor Ferenc élvezi a falubeli megbecsülést

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

– A szomszédos kistelepülésen, Kisgécen 180-an élnek. A falu közigazgatásilag Magyargéchez tartozik, az ottani gondnoki feladatokat is én látom el, így a pontos titulusom: tanyagondnok – kezdte beszélgetésünket Pásztor Ferenc. Hozzátette, hogy munkája bár igen sokrétű, de szívesen végzi, lelkiismeretesen lát el minden rábízott teendőt. Fontos munkaeszköze a település kisbusza. Magyargéc azon falvak közé tartozik, ahol már rögtön a rendszerváltást követően kisbusz állt a falugondnok rendelkezésére. Reggel Kisgéc községben összeszedi az óvodásokat, elviszi őket a Magyargéci óvodába, délután pedig mindannyiukat visszaszállítja a családjaikhoz.

– A gyermekeket a szülőktől veszem át, s nekik is adom vissza délután, amikor hazatérnek az óvodából. Szintén az én hatáskörömbe tartozik a közmunkások szállítása a két település között – mondta, s hozzáfűzte, hogy napközben még egyszer megjárja az óvodát, iskolát, amikor a falu konyhájáról odaviszi a tízórait az intézményekbe. Eddig, a digitális oktatás ideje alatt a helyi felső tagozatos diákok lakóházaihoz is ő szállította ki az ebédet, éppúgy, mint a szociális ellátást igénybe vevők részére.

Pásztor Ferenc élvezi a falubeli megbecsülést
Fotó: Sz. F. / NMH

Az időseket, ha kérik, elviszi a védőnőhöz, az orvoshoz vagy rendelésre, kiváltja nekik a gyógyszereket. A polgármestertől is több megbízást kap. Mivel a helyi önkormányzat a közmunkaprogram keretében állattartással is foglalkozik, ezért a szükséges tápok, takarmány beszerzése is az ő feladata. Nyáron és ősszel a gazdaság termését a konyhára szállítja.

– Hétvégén is foglalt vagyok. Kisgécből elhozom az embereket Magyargécbe a szentmisére. Sok mindennel kell foglalkoznom, de szívesen teszem, jó érzés, amikor az utcán rám mosolyognak a gyermekek s köszönnek: „Csókolom, Feri bácsi!” Persze az idősek megköszönik, amit hivatalból, munkaköri kötelezettségből értük teszek.

Pásztor Ferenc falubeli megbecsülését az is jól jelzi, hogy eddig minden ciklusban megválasztották önkormányzati képviselőnek. Kevés ember mondhatja el magáról, hogy a rendszerváltozás óta élvezi a falu bizalmát. Ahogy mondta, két év van hátra a nyugdíjazásig, de még mindig tele van energiával, tenni akarással, munkakedvvel. Feleségével két gyermeket neveltek fel, a nagyobbik fiuk, aki 37 éves, Salgótarjánban él, helyi járati buszvezető, a fiatalabb hat éve Londonban dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában