segítség

2021.05.25. 06:50

Három nógrádi tanodában is felkarolják a hátrányos helyzetű gyerekeket

Több helyen működik Nógrád megyében tanoda, ahol a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek kapnak segítséget a tanuláshoz és a beilleszkedéshez. Szomora Szilárd, a tanodákat működtető egyik szervezet elnöke beavatta portálunkat a mindennapi életükbe, a nehézségeikbe és a sikereikbe.

Fodor Orsolya

Bátonyterenye. Gyermek tanoda. A délután jelenlévők csoportképen (a zászló a Nógrád megyei Roma kisebbségek szervezetének zászlaja) 20210513 Hegedűs Márk NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Szűkebb hazánkban is akadnak támogatói a rászoruló gyermekeknek. A Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége három településen is működtet tanodát, hogy elősegítsék a diákok helytállását az iskolapadban. Ezen felül tehetséggondozással is foglalkoznak.

Szomora Szilárd, a szervezet elnöke elmondta: Bátonyterenyén, Lucfalván és Mátraverebélyben is mintegy harminc tanuló veszi igénybe a segítségüket, a kisiskoláskorúaktól egészen az érettségi előtt állókig. Az első tanoda 2000-ben indult Bátonyterenyén, míg a másik két helyszínen 2010 óta támogatja a hátrányos helyzetben lévő, tanulni vágyó gyerekeket.

– Azoknál a diákoknál, akik már régebb óta részt vesznek a foglalkozásainkon, látszik a tanulmányi eredmények fejlődése. Akik kevesebb időt töltöttek nálunk, nekik a viselkedésükben vehető észre a pozitív előrelépés. Bátran el lehet velük menni kirándulni, vagy színházba anélkül, hogy gondot kellene fordítani a fegyelmezésükre – fogalmazott Szomora Szilárd.

Hozzátette: a kommunikációs képességekben hamar javulás mutatkozik, míg a tanulmányi eredmény annak is a függvénye, hogy mennyire szorgalmasak.

A diákokkal több mint tíz pedagógus foglalkozik. Ők mindhárom helyszínen, körforgásban dolgoznak. Rajtuk kívül mentorok is segítik a gyerekeket, akiknek az a feladata, hogy havi szinten tartsák a kapcsolatot a tanulókkal és a szülőkkel egyaránt.

– Idén már kevesebb nehézséggel néztünk szembe, mint a tavalyi évben a járványhelyzet miatt. A hozzánk járó fiataloknak gond volt otthon a megfelelő interneteléréssel és sokszor az eszközeik sem voltak alkalmasak a digitális oktatásra – mondta a szövetség elnöke.

Ellátták eszközökkel a gyerekeket

A Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége által működtetett három Nógrád megyei tanodában tavaly negyvenöt tabletet vásároltak a hátrányos helyzetben lévő gyerekeknek. Szomora Szilárd érdeklődésünkre elmondta, hogy ezekhez – a már nélkülözhetetlen – eszközökhöz mobilinternet is tartozik, hogy így biztosítsák a lehetőséget a tanulásra. Hozzátette: egy pályázaton is sikerült újabb negyvenöt táblagépre szert tenniük, amit szétosztottak a diákok között. Internet-előfizetést az kapott hozzá, akinek az otthonában nem voltak megfelelőek a feltételek. A gyerekek a gépek megérkezése előtt papíron kapták meg a feladatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában