valóságshow

2021.05.11. 12:12

Elindult a tollas „valóságshow”: újra kukkolhatjuk a szügyi gólyapárt

Hétfőtől újra élőben követhető a település Youtube csatornáján az általános iskola tetején fészkelő gólyapár élete.

Nool

Az ország számos pontjához hasonlóan már Szügyön is gólyakamerával figyelik a védett madarakat. A berendezést a község önkormányzata, a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alaptvány és az Intellihome Kft. közreműködésével a Szügyi Madách Imre Általános Iskola kéményére telepítették, így az ott fészkelő gólyapár minden mozdulatát nyomon követhetik az érdeklődők.

Portálunk megkeresésére Frenyó Gábor, a település első embere elmondta, hogy az eszköz nem az első alkalommal lett kihelyezve a községben. Az új webkamera a napokban lett telepítve és a korábbihoz hasonlóan folyamatos élő közvetítést ad a védett madarak életéről.

A polgármester, mint természetvédő és madarász is reméli, hogy minél többen pillantanak bele az érdekes jelenetekbe és sok szép élménnyel gazdagodnak majd a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">kamerát követő természetbarátok.

Elterjedt, de fogyatkozó faj

Európában és Ázsiában elterjedt, de élőhelyein egyre fogyatkozó madárfaj. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület már többször is „Az év madarává” választotta. Magyarországi költőhelyükre március 15. körül érkeznek meg, illetve a telelőhelyeikre augusztus 20. körül indulnak el nagy csoportjaik Afrikába. A gólyapár együtt építi a fészket gallyakból, amit azután évekig használnak. A tojó rendszerint négy tojást rak, melyek 33-34 nap múlva kelnek ki. A szülők felváltva kotlanak és mindketten táplálják fiókáikat. A kölyökgólyák 58-64 napos korukban repülnek ki, ezután a szülők még 7-20 napig etetik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában