legenda

2021.05.10. 16:45

Elhunyt a magyar jeti, a mátranováki fanyűvő

Az 1600 fős Mátranovák egy magyar legenda helyszíne: itt látták „a magyar jetit”, vagyis a Mátra Fanyűvőjét.

Nool

Forrás: Metropol

Ahogy arról korábban beszámoltunk, pár éve rémületben éltek Mátranovákon, ugyanis a könyékén egy körülbelül két méter magas, fehér szőrű emberszerű lényt láttak többször is az erdőben járkálni. Szóbeszédek szerint a fák között élt és gyerekeket rabolt, utóbbival inkább a szülők riogatták a csemetéket.

Fotó: Metropol

A mátranováki misztikus állatszerű lény titkára azonban hamar fény derült, a pletykák alapját a falucska egyik lakója, Gyula bácsi szolgáltatta. A tehetséges fafaragó sokszor töltötte idejét fagyűjtéssel a környező erdőségekben, betegség miatt, valóban nagyon görnyedten járt.

Gyula bácsi
Fotó: Bors archív

A Metropol stábjának több helyi lakos is mesélt Gyula bácsiról, aki sajnos 3 éve elhunyt.

Mátranovákot rengeteg veszteség érte a világháborúk során, a temetőben pedig Gyula bácsi fafaragása emlékezik meg a hősökről. De készített kis hidat a helyi patak fölé, és bányászszobrokat is.

Míg Gyula bácsi csak a település környékén tevékenykedett, addig sok esetben a Mátra más tájain is látták a legendás lényt. Egyikük sem lehetett azonban a Mátranováki Fanyűvő, aki sajnos 3 éve már nem járja az erdőket…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában