élővilág

2021.05.28. 19:45

Csodákat rejtenek Nógrád erdei: megmutatkoznak a vadon élő állatok

Tavasz van, a régi köznyelv a kikelet időszakának hívta ezeket a hónapokat, amikor a fagyos hideg időszakot felváltja a megújulás.

Hüvösi Csaba

A megyei erdők nagyvadjai tavasszal elkezdik felépíteni új fejdíszüket

A nógrádi erdőktől a színtelen, fakó és sötét napok elköszönnek, helyébe pedig szinte egy új világ születik, feledtetve a zord tél viszontagságait. Virágok öltöztetik színes ruhákba a gyönyörű tájakat, amelyeket a szűkebb hazánkba érkező turisták is rendre megcsodálnak.

A gyönyörű növényekre a szorgos méhek és a darazsak gyorsan lecsapnak, hogy életet rejtő szirmaik közül begyűjtsék a friss virágport. Téli pihenésük után a napsütésben fürdenek a gyíkok is, s a fürge lábú színes hüllők hol itt, hol ott surrannak el, de a szemfülesebb természetjárók tekintetét nem kerülik el.

A vörös bundás rókák is aktívabbak a jó időben, kicsinyeik már a kotorékot is el-elhagyják, hogy felfedezzék maguk körül a világot. S persze a megyei erdők nagyvadjai is elkezdik felépíteni új fejdíszüket az ősz folyamán elhullatott agancsuk helyére, hogyha eljön az idő, újra teljes pompában küzdhessenek meg majd a „hölgyek” kegyeiért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában