ügyészség

2021.05.12. 11:28

Börtön vár a hamis vádaskodóra, aki ájultra vert egy férfit Nógrád megyében

Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 30 éves, visszaeső férfival szemben, aki hamisan vádolta lopással ismerősét, majd nem sokkal ezután súlyosan bántalmazott egy ittas férfit.

Nool

Forrás: Shutterstock

Az ügyészség tájékoztatása szerint, a vádlott 2020 májusában segélyhívón keresztül bejelentést tett, miszerint őt és társait egy a környéken jól ismert vadász arra akarta rávenni, hogy egy idegen erdőből engedély nélkül termeljenek ki és lopjanak fát, valamint azt is megengedte nekik, hogy fegyverével lövöldözzenek. A bejelentés ellenőrzése során kiderült, hogy a vádlott nem mondott igazat, a hatóságok előtt valótlanul bűncselekmény elkövetésével vádolta a vadászt, ezzel ő maga követett el bűncselekményt.

Hozzátették: a vádlott néhány héttel később falujának egy útkereszteződésében összeveszett erősen ittas ismerősével, majd a vita hevében úgy arcon ütötte őt, hogy az elesett és eszméletét vesztette. A vádlott az eszméletlen férfit ezután többször meg is ütötte, a sértett több sérülést, köztük állkapocscsont-törést is szenvedett.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a büntetett előéletű támadó ellen hamis vád és súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat, vele szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy az eljárás során keletkezett 105.000 Ft bűnügyi költséget is a vádlott fizesse meg.

Mint azt a közleményben írják, az ügyészség ún. „mértékes indítványt” is terjesztett elő, miszerint ha a vádlott még a tárgyalás megkezdése előtt, az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmények elkövetését, őt a Balassagyarmati Járásbíróság halmazati büntetésként 4 év 6 hó börtönre ítélje, továbbá 4 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától. Ezen eljárást gyorsító intézmény lényege, hogy amennyiben a vádlott a bíróság előtt az ügyészség indítványának ismeretében beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróságnak csak azt kell eldöntenie, hogy a beismerést elfogadja-e – ha igen, már az előkészítő ülésen ítéletet hozhat.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában