fejlődés

2021.05.06. 14:48

A nyertes pályázatoknak köszönhetően töretlen a fejlődés Pilinyben

Lehoczki Szabolcs, a község polgármestere úgy fogalmazott: köszönhetően a pályázati lehetőségeknek, amelyek rendkívül fontosak a település életében, az elmúlt több mint tíz év alatt sokat fejlődött a falujuk.

Szenográdi Ferenc

Lehoczki Szabolcs polgármester örömmel számolt be a falu gazdaságáról

Forrás: NMH/Archív

Kívül-belül felújították a település közösségi házát, ahol a helyi iskola is működik. A gyermekek legnagyobb örömére szép játszóparkot hoztak létre. A község régi vágya teljesült azzal, hogy felújították a ravatalozót, amelynek környékét sártalanították, és a temetőt is körbekerítették. A Kereszti Richárd vezette helyi polgárőrök számára pihenőt hoztak létre, a Nógrád Megyei Polgárőr Egyesülettől pedig kaptak egy autót.

Köszönhetően a pályázati lehetőségeknek, egyre inkább megvalósul a falu önálló gazdasága, amely növénytermesztéssel és állattartással foglalkozik. Rendelkeznek az ezekhez szükséges erő- és munkagépekkel.

A polgármester elismerően szólt a Magyar Falu Programról, amelynek keretében több mindent sikerült megvalósítaniuk. A polgármesteri hivatal tetőszerkezetének cseréjére 14 millió forintot, az óvoda tetőszerkezetének felújítására pedig 10 millió forintot kaptak. Sikeres pályázatuknak köszönhetően 165 millió forintból komoly energetikai fejlesztést hajtottak végre, hőszigetelték a hivatal épületét, kicserélték a nyílászárókat, felújították az épület vizesblokkját, és ki is festették a helyiségeket. Az óvoda épülete is megújult, ott szintén hőszigetel­ték a falakat és korszerűsítették a nyílászárókat. A közösségi házban ugyancsak elvégezték a homlokzat hőszigetelését, kicserélték a nyílászárókat, a régi, rossz hatásfokú kazán helyett pedig modern fűtési rendszert alakítottak ki. Mindhárom helyen napelemek biztosítják az épületek elektromos ellátását.

Lehoczki Szabolcs polgármester örömmel számolt be a falu gazdaságáról
Fotó: NMH/Archív

Az önkormányzat hárommillió forintot kapott arra, hogy ifjúsági klubot hozzanak létre a helyi közösségi házban. A helyiség berendezésére bútorzatot vásároltak. Bár most a járványhelyzet idején a klub zárva tart, de a polgármester és a fiatalok abban reménykednek, hogy mielőbb élettel telhet meg az épület.

A község egy kisbusszal is gazdagodott, amely igen jó szolgálatot tesz a falu életében. Lehoczki Szabolcs örömmel közölte, hogy hárommillió forint értékben új orvosi műszereket tudtak vásárolni, s most már van defibrillátor készülék a faluban. A polgármester büszke arra, hogy a településen nagyrészt rendezettek az utak. Elmondta, hogy még három kisebb bekötőutat szeretnének felújítani, amire be is nyújtották a pályázatot. Ugyancsak pályáztak egy szolgálati lakás kialakítására, s a gazdasági épületük felújítására is.

– A felújítások és az új létesítmények pályázati pénzből, központi támogatásból valósultak meg. Olyan kistelepülés, mint a miénk, csak külső segítséggel tud fejleszteni, felújítani. Úgy gondolom, hogy nemcsak a falu vezetői, hanem az itt élő emberek is tudják, hogy a rendezett utak, a felújított épületek elsősorban őket szolgálják, s azok központi pénzből, állami támogatással valósultak meg – mondta végezetül Lehoczki Szabolcs polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában