naptár

2021.05.19. 17:20

A járvány miatt továbbra is bizonytalanok a nógrádi szervezők

Ahogyan az elmúlt évben, úgy idén nyáron sem kell sokat gondolkoznunk azon, hogy melyik megyei rendezvényt látogassuk meg. A legtöbb fesztivál és nagy érdeklődésre számot tartó esemény még bizonytalan, vagy elmarad.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

– Még nem döntöttünk arról, hogy idén megtartjuk-e a komoly érdeklődésre számot tartó Szilvaszombatot – tájékoztatott Halász Judit, Kétbodony polgármestere. – A közeljövőben határoz erről a képviselő-testület, hiszen lassan el kellene kezdeni az augusztus végén esedékes rendezvény előkészületeit.

A szintén nagy tömeget vonzó, hagyományosan május utolsó szombatján megtartott kazári Laskafesztivál csak a következő évben várja a látogatókat, amelyről Gecse Ákos polgármester tájékoztatott. Mint mondta: amennyiben a járványhelyzet engedi, őszre más témájú programot terveznek, szintén hagyományteremtő szándékkal.

Tereskén Nagyboldogasszony napján évek óta megrendezik a nyugat-nógrádi települések találkozóját.

– Nagyon szeretnénk idén megtartani a találkozót, azonban a képviselő-testület még nem határozott arról, hogy pótoljuk-e ez év augusztusában a tavaly elmaradt eseményt – fogalmazott Vincze-Meló Mar­tina polgármester.

A Vanyarci Haluskafesztivált az egész országból látogatják. Idén azonban, az elmúlt évhez hasonlóan, senki sem kóstolhatja itt e krumplis ételt.

– Településünk kiemelt eseményét 18. alkalommal rendeztük volna meg szeptemberben – mondta Nedeliczki Teréz, a fesztivál egyik főszervezője. – Mivel a járvány miatt hozott szabályok betartását és ellenőrzését ilyen nagyszámú érdeklődő mellett nem tudjuk megoldani, a rendezvény idén is elmarad.

Varsányban egyelőre nem döntöttek arról, hogy a Szent Mihály-napi palóc búcsút és a Lepényfesztivált megrendezik-e. Kanyó Judit, a község első embere arról tájékoztatott, hogy örömmel megtartanák mindkét eseményt, így pályáztak is azok költségeinek biztosítására. Azonban a jelenlegi bizonytalan helyzetben még nem tettek lépéseket a megvalósítás felé.

– Az már biztos, hogy a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok elnevezésű programsorozat nyitórendezvényét július 3-án, szombaton a hagyományoknak megfelelően Szurdokpüspökiben rendezik meg, azonban az augusztusi Libafesztiválról még nem született döntés – mondta Pintér Miklós, a község polgármestere. – Ugyanez igaz a Szurd-Rock Fesztiválra is, amely az előző évben sikeresnek bizonyult. Bízunk abban, hogy idén lehetőségünk lesz megszervezni településünk nagy érdeklődésre számot tartó programjait – tette hozzá.

Ipolytarnócon a tervek szerint idén is megszervezik a 15 éves múltra visszatekintő nemzetközi pacalfőző versenyt július végén. Gál István, a település első embere arról tájékoztatott, hogy idén először tartanak hagyományteremtő szándékkal Szent Mihály napjához kapcsolódóan máglyagyújtást és disznóvágást is szeptember végén. Kecskeméti Zoltán helyi böllér vezetésével a falusiak dolgozzák fel és fogyasztják majd el a finomságokat.

– A Vargányafesztivált nem rendezzük meg, azonban a helyiek már várják, hogy meginduljon a közösségi élet. Így a tervek szerint egészségnapot tartunk július közepén – tájékoztatott Bodor Ernőné, Mátranovák polgármestere.

Egyelőre kérdőjelek övezik a megyenapi találkozást

A megyenapon Nógrád lakói minden évben közösen ünnepelnek. – Nógrád Megye Önkormányzata idén 15. alkalommal szervezné meg Nógrád megye napját. Ez az ünnep szűkebb hazánkról, a helyi és települési értékek sokszínűségéről, az értékteremtés, a szülőföldünk szeretetéről, az ahhoz való ragaszkodásunkról szól – tájékoztatott Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke, hozzátéve: – Ez a nap egyben a példaképeink előtti tiszteletadás ünnepe is, hiszen ekkor adjuk át a megyei közgyűlés által alapított kitüntető címet és díjakat, illetve a miniszteri elismeréseket is. Amennyiben az enyhítések lehetővé teszik, az idei évben is a legnagyobb örömmel szervezzük meg hagyományos programunkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában