koronavírus

2021.04.27. 16:24

Gördülékenyen zajlik az oltás a kínai vakcinával a tarjáni oltóponton

Az eddig is meglévő kórházi oltópontok mellett a Szent Lázár Megyei Kórházzal együttműködésben április 26-tól 28-ig – hétfőtől szerdáig – a salgótarjáni József Attila Művelődési Központban is oltóhelyet alakítottak ki, ahol Sinopharm-vakcinát kaphatnak a jelentkezők.

Gerhát Karina

Salgtarjn, 2021. prilis 26. A salgtarjni Jzsef Attila Mveldsi Kzpontban kialaktott oltpont 2021. prilis 26-n. MTI/Komka Pter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

– Múlt vasárnap érkezett meg a Nógrád Megyei Kormányhivatal salgótarjáni és balassagyarmati központjaiba az az oltóanyag-szállítmány, amelynek felhasználása hétfőn már meg is kezdődött a háziorvosoknál és az oltópontokon történő tömeges oltás során – tájékoztatta portálunkat a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott, a megyei oltási munkacsoport vezetője az új megyeszékhelyi oltóponton közölte: az eddig is működő balassagyarmati, pásztói, salgótarjáni és szécsényi kórházi, illetve rendelőintézeti oltópontokon felül hétfőtől szerdáig a József Attila Művelődési Központ is oltóhelyként üzemel. Az oltópontot a megyei oltási munkacsoport működteti, személyzetét a Szent Lázár Megyei Kórház, a helyszínt pedig az önkormányzat biztosítja.

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos a helyszínen azt hangsúlyozta: a háziorvosoknál beadott Sinopharm-oltások száma már meghaladja a tízezret Nógrád megyében, a vakcina biztonságos és megfelelően hatékony.

– Valamennyi védőoltás bizonyosan kivédi a súlyos, kórházi, akár intenzív osztályos kezelés szükségességét. Ezért azt kérem, hogy aki még nem regisztrált az új koronavírus elleni vakcinára, mindenképp tegye meg – emelte ki Feketéné dr. Zeke Ildikó.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs múlt pénteki online sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy hétfőtől tömeges oltási szakasz kezdődik. Közlése szerint a rendelkezés célja, hogy az oltópontokon és a háziorvosoknál is minél többen, minél gyorsabban megkaphassák a vakcinát. – Ez annak köszönhető, hogy sok oltóanyag érkezik az országba, és az oltásra történő foglaláshoz a technikai lehetőségek is adottak – mondta a szakember.

Az oltások helyszínéül szolgáló József Attila Művelődési Központ igazgatója, Balogh Katalin érdeklődésünkre kifejtette: az elmúlt évtizedek során már rengeteg programnak adott helyet az intézmény, azonban azt soha nem gondolták, hogy egyszer oltóponttá válik az épület.

– A Szent Lázár Megyei Kórház és a helyi önkormányzat közösen döntött arról, hogy három napig oltóhely lesz a „Józsi”. A választás azért esett az intézményre, mert a városközpontban található, így gyalogosan, tömegközlekedéssel és autóval is a legkönnyebben megközelíthető helyszín, valamint kellően nagy belső terekkel is rendelkezik – tudtuk meg Balogh Katalintól.

Az intézmény igazgatója hozzátette: mindenkire súlyos terheket ró a koronavírus-járvány. Egzisztenciálisan, pénzügyileg, érzelmileg, mentálisan, kire-kire máshogy, de mindenképp negatív hatással van.

– Mindannyiunknak az az érdeke, hogy mihamarabb visszatérhessünk a régi, megszokott életünkhöz. Benne a napi rutinjainkkal, és a saját magunk által megválasztott szórakozási lehetőségekkel. Természetes volt az intézményben dolgozók számára, hogy felajánljuk segítségünket a járvány megfékezéséért folytatott munkában – hangsúlyozta Balogh Katalin.

Testközelből is átélte a betegséget

– Talán a sors fintora, hogy éppen aznap hívott a háziorvosom időpontot egyeztetni a védőoltásra, amikor kézhez kaptam a pozitív teszteredményemet. Azóta már három hét telt el, de még mindig nem vagyok erőm teljében. Ennek ellenére szerencsésnek mondhatom magam, bár nagyon rosszul voltam az első héten, de nem voltak olyan súlyosak a panaszaim, hogy kórházi kezelést igényelt volna – emelte ki Balogh Katalin. Hozzátette: annak, hogy visszakapjuk a mindennapjaink feletti szervezési lehetőséget, és hogy a járvány terjedését – közös erővel – megállítsuk, jelenleg a tudományosan ismert legjobb módja, ha a lehető legtöbb ember megkapja a vírus elleni védőoltást. – Hiányoznak a rendezvények, a civil közösségek, a tömegeket megmozgató programok, nem csupán az azokon résztvevőknek, hanem a rendezvény- és sportszervező kollégáimnak is – hangsúlyozta az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában