felújítás

2021.04.15. 13:45

Több mint 170 millió forintból újul meg az Inászó és Mátraszele közötti útszakasz

Több útfelújítási munkálat is zajlik jelenleg szűkebb hazánkban. Így például nem kell már kátyúktól tartania az autósoknak a 2303-as út Inászó és Mátraszele közötti szakaszán, de új burkolatot kapnak a 21-es számú főút korábban elkészült szakaszai is.

Veres Edina

Az érintett szakasz újraaszfaltozása nem tűrt már halasztást

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta: a Magyar Falu Programban 174 millió forintot meghaladó összegből újulhat meg a 2303-as számú út több mint két kilométeres szakasza Inászó és Mátraszele között.

– A kivitelező a közlekedésbiztonság javítása érdekében elvégzi az egyrétegű burkolatmegerősítést, a padkaépítést, a vízelvezető rendszer profilozását, a meglévő forgalomtechnikai elemek cseréjét, valamint az újak kihelyezését. Az új burkolat kialakításához 1 ezer 844 tonna aszfaltot használnak fel a szakemberek, illetve a munkálatokat várhatóan április végén fejezik be – mondta Pécsi Norbert.

Hozzátette: a 2303-as jelű úton a jelenlegi beruházás csak az adott szakaszt érinti, így például a végszelvény térségére nem terjed ki. A társaság kommunikációs osztályvezetője ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy természetesen a napi üzemeltetési és fenntartási tevékenységük részeként a felújítással nem érintett szakaszon is elvégzik a szükséges javítási munkákat.

Vincze László, Mátraszele polgármestere elmondta: régóta várták már az érintett útszakasz korszerűsítését, aminek mind a helyiek, mind az átutazók egyaránt örülnek. Ugyanakkor abban is bíznak, hogy a jövőben a 2303-as út Mátraszelén keresztül haladó szakasza is új aszfaltburkolatot kaphat a Közút munkatársainak köszönhetően.

Az érintett szakasz újraaszfaltozása nem tűrt már halasztást
Fotó: H. Cs. / NMH

Az összekötő út fejlesztésével kapcsolatban Becsó Zsolt országgyűlési képviselő kiemelte: sorra vették a választókerületben, hogy hol lenne szükség beavatkozásra a közutakat illetően.

– Ekkor jutottunk arra a következtetésre, hogy e szakasz újraaszfaltozása az úttest állapota miatt nem tűrhet további halasztást. A 2303-as számúval közel egy időben, szintén a Magyar Falu Program segítségével új burkolatot kaphat a Palotást és Kisbágyont összekötő út egy szakasza is. A jövőt illetően a megyénkben további útfelújítások várhatók hála a kormányzati támogatásoknak, a Magyar Falu Programnak, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára elérhető kiírásoknak – mondta Becsó Zsolt, aki arra is kitért, hogy a mellékutak mellett jelenleg zajlik a 21-es számú főút korábban elkészült szakaszainak a korszerűsítése.

Ez utóbbi beruházással kapcsolatban dr. Becsó Károly, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője elárulta: a 21-es főút kétszer két sávra bővítésének befejezésekor tettek arra ígéretet, hogy minél gyorsabban elkezdik a régi szakaszok felújítását is.

– Tárgyalásaink a kormányzattal eredményre vezettek, így meg is kezdődtek a munkálatok. Ennek köszönhetően Salgótarján és Vizslás-Újlak között, illetve az annak idején úgynevezett „előzési szakaszként” megépült szelvényeknél ütemezetten jelennek meg a munkagépek – mondta dr. Becsó Károly, aki emellett arra is rámutatott, hogy a kormány által támogatott fejlesztéssel biztosítani tudják az itt élők számára a biztonságos és gyors közlekedés feltételeit.

Bíznak a további útfelújításokban

A mintegy 21 kilométer hosszúságú 2303-as jelű út Salgótarjánt és Mátraterenyét köti össze. Gecse László, Mátraterenye polgármestere elmondta: főleg nyáron sokan járnak a faluból biciklivel vagy motorkerékpárral dolgozni a megyeszékhelyre, és természetesen az autósok mellett nekik is kedvező, ha az útfelületen nem egyik kátyú éri a másikat. Gecse László bízik benne, hogy néhány éven belül a 2303-as összekötő út teljes hosszúságában megújulhat, érintve ezzel a településen futó szakaszt is. A 23-as számú főút korszerűsítése is hamarosan elindul, és így abba már egy teljesen felújított mellékút csatlakozhatna bele.

Ez is érdekelheti:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában