668 millió forintból

2021.04.01. 11:20

Felújítják az egykori Köjál-épületet Salgótarjánban

A napokban kezdődött meg a salgótarjáni Bem úton álló egykori Köjál-épület felújítása a Nógrád Megyei Kormányhivatal beruházásának köszönhetően. A munkálatok 668 millió forintból valósulnak meg. Ezt az összeget a kormány a hazai költségvetésből biztosítja.

Gerhát Karina

Városképi szempontból is előrelépés lesz a beruházás. A Bem úton lévő, hosszú ideje kihasználatlan ingatlannak ad újra funkciót a területi közigazgatás Fotó: Hüvösi Csaba

– A kormányhivatal épületeinek elsősorban energetikai célú, már több éve zajló felújítási projektjében eddig hét ingatlant modernizáltak, ebből négy a nógrádi megyeszékhelyen található – mondta el portálunknak dr. Szabó Sándor.

A Nógrád Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott ismertetése szerint a salgótarjáni megyeháza kivételével ezek a beruházások jellemzően kisebb kormányhivatali ingatlanokat érintettek. A kormányzati támogatás felhasználásával Balassagyarmat után most Salgótarjánban is megvalósulhat a járási hivatal integrációja egy nagyobb ingatlan újbóli használatbavételével.

Városképi szempontból is előrelépés lesz a beruházás. A Bem úton lévő, hosszú ideje kihasználatlan ingatlannak ad újra funkciót a területi közigazgatás
Fotó: Hüvösi Csaba

– Balassagyarmaton 2018-ban a város egyik tekintélyes épülete újult meg a Nógrád Megyei Kormányhivatal beruházásának köszönhetően. Az Ady Endre úton a helyi védettség alatt álló, Kotsis Iván tervei alapján 1928-ban épült háromszintes, 3500 négyzetméteres épületbe, az egykori csendőrpalotába, a későbbi határőrségi központba költözött számos szervezeti egységünk. Salgótarjánban is egy ehhez hasonló beruházás indult el a megyeszékhelyen. Teljesen más karakterű, de szintén hosszú ideje kihasználatlan ingatlannak ad újra funkciót a területi közigazgatás. A Bem úti, egykori Köjál-épületen teljes körű felújítást végeznek, a beruházás a napokban indult el. A Salgótarjáni Járási Hivatal működése hatékonyabbá válik az új helyszínen, de városképi szempontból is előrelépés lesz az, hogy az enyészetet az esztétikum váltja egy forgalmas területen – hangsúlyozta dr. Szabó Sándor.

– Az ingatlan mintegy száz kormánytisztviselő munkahelye lesz a jövőben – tudtuk meg dr. Tőzsér Zsolttól.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal igazgatója hozzátette: az új központ a Salgótarjáni Járási Hivatalnak ad majd otthont a 2022 első hónapjaira tervezett beköltözés után. Ugyanakkor a legtöbb állampolgár által felkeresett kormányablak, illetve a foglalkoztatási osztály az eredeti, megszokott helyükön maradnak.

Alapos átépítés

Dr. Szabó Sándor, a hivatalt vezető kormánymegbízott kifejtette továbbá: az egy évtizede üresen álló ingatlan az 1960-as években épült, a felújítással érintett alapterület több mint 1600 négyzetméter. A pinceszinten irattárat, illetve raktárakat, a földszinten ügyfélfogadó tereket, a két emeleti szinten pedig irodákat alakítanak ki. A beruházás mindenre kiterjedő felújítást jelent, érintve az épület elektromos, fűtési, víz- és szennyvízhálózatát is. A kor követelményeinek megfelelően elvégzik az akadálymentesítést, továbbá a létesítmény lapos tetejére napelemek kerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában