lemorzsolódás

2021.04.09. 17:24

Szomorú dobogón Nógrád: országosan itt a legtöbb kibukással veszélyeztetett tanuló

Az Oktatási Hivatal gondozásában működő köznevelés információs rendszer (KIR) országos adatai szerint a 2020/2021-es tanév első félévében több mint kilencezer nógrádi diákból 1320 sodródott a kibukás határára. Ezzel – az előző tanévekhez hasonlóan – Magyarországon továbbra is Nógrád megyében a legmagasabb a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók aránya.

Palchuber Kinga

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szűkebb hazánkat Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye követi a veszélyeztetettségi dobogón: előbbi terület mintegy 38 ezer diákjából több mint négyezret (11,86 százalék), míg utóbbi 33 ezer tanulójából közel 3500 (10, 37százalék) növendéket érintett a korai iskolaelhagyás problémája a 2020/2021-es tanév első félévében. A legjobban tanulók Budapesten és Csongrád-Csanád megyében éltek: itt a lemorzsolódás aránya három-négy százalékos volt.

Megyén belül – a Bátonyterenyei és a Szécsényi járás tanulói után – a Salgótarjáni járásban tanultak legrosszabbul a növendékek. Itt iskolatípustól függetlenül a 3073 gyerek 15,78 százalékát veszélyeztette a lemorzsolódás. Ehhez képest egy évvel ezelőtt ez az arány még majdnem 20 százalékra rúgott.

 

A 2019/2020-as tanév első felében tizenkétezer nógrádi fiatalból mintegy kétezren, ami 15,98 százalékos arány, rontottak nagyot a tanulmányi eredményeiken. Az idei tanévben eddig azonban itt is apró javulás figyelhető meg, a több mint kilencezer tanulóból 1320 (14,53 százalék) állt a lemorzsolódás szélén.

" data-width="500" data-show-text="true">

">A 2019/2020-as tanév második félévében tizenkétezer nógrádi diákból mintegy kétezren sodródtak a kibukás határára. 📚🏫

A megyék viszonylatában szintén Nógrád volt a sereghajtó a bukás szélére sodródó általános iskolás diákok számát illetően, ugyanis a gyerekek 17,87 százaléka tartozott ebbe a csoportba.

Bár a gimnáziumba járók között csupán négyszázalékos volt a lemorzsolódási mutató, a megyék között ebben is Nógrád állt a legrosszabbul.

A helyi iskolák nagy hangsúlyt fektetnek ennek a problémának az orvoslására, hiszen sok tanulónak nem megfelelő a családi és a szociális háttere, halmozottan hátrányos helyzetű, egy részük pedig magatartási problémákkal is küzd.

Segítik a hátrányok ledolgozását, az eredmények már mutatkoznak

Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója korábban elmondta: a hátrányok kompenzálása érdekében egy jól felkészült szakképző intézménynek kell a tanulókat segíteni a kiválasztott szakmájuk sikeres megszerzésében. – Ehhez módszertanilag felkészült, elkötelezett, szociálisan érzékeny pedagógusokra, modern infrastruktúrára, befogadó és elfogadó intézményi légkörre és közösségre van szükség – tette hozzá. A centrum március végén záruló projektjének hála, sikerült csökkenteni iskoláikon belül a tanulók lemorzsolódását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában