malom

2021.04.28. 19:50

Százéves gépekkel készül a különleges pásztói liszt

Kiváló gabonából készülnek a különböző lisztek a pásztói malomban, ahol a minőségi alapanyagokat tarják a legfontosabbnak munkájuk során.

Nagy Orsolya

Smuk Tibor malomvezető az egyik régi gépet dicséri éppen. Többek között ezek az eszközök is garantálják a magas minőséget

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Mintegy 160 éves múltra tekint vissza a városban található malom. A korábbi vállalkozást tulajdonló család 300 éven át foglalkozott a gabona feldolgozásával. Ezután leszármazottjaik, a Borgóiak tulajdonába került a malom, amelyet később államosítottak, végül leállították a benne folyó termelést.

– 2005 novemberében indult újra a munka, majd egy évvel később bio minősítést kapott a malom. Mindig az lebegett a szemünk előtt, hogy színvonalas termékeket gyártsunk. A kiváló minőséget esetünkben a bio minősítés garantálja, amelyet évente meg kell újítanunk – közölte Smuk Tibor malomvezető.

Hozzátette: a feldolgozást szakaszosan végzik, akár több napon keresztül őrölnek a 100 éves, megbízható gépekkel. Ezek is biztosítják a kiváló minőséget. A gyártás során először betárolják a gabonát, majd halmaztisztításra megy, amely során mindenféle idegen anyagot elválasztanak a szemtől. Ezután a szemtisztítás következik, amely közvetlenül megelőzi a feldolgozást. Végül jöhet a hengerszékes őrlés, majd a szétválogatás, amely történhet szitákkal, de daragépekkel is.

A hagyományos finomliszt mellett teljes kiőrlésű liszteket, tönköly- és rozsliszteket, valamint lisztkeverékeket is készítenek a városi malomban | Fotó: L. B. / NMH

Amennyiben nem utóbbira van szükség, akkor tovább folytatódik az aprítás és végül elkészül a liszt, amelyből kilós és zsákos kiszerelést forgalmaznak a pásztói malomban.

Smuk Tibor kiemelte, hogy a lisztet több napon keresztül pihentetni is kell, hiszen ettől javul a minősége, és később jobban lehet vele péksüteményeket készíteni. A feldolgozás során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gabonába ne kerüljön olyan anyag, amely megváltoztatja a minőségét. Többek között semmilyen vegyszeres kezelés sem érheti a szemeket.

A pásztói malomban egyebek mellett hagyományos finomlisztet, teljes kiőrlésű liszteket, tönköly- és rozsliszteket, valamint lisztkeverékeket is készítenek, amelyek beltartalmi értéke a szokásosnál magasabb. Ezenkívül gyártanak gluténmentes liszteket is, amelyek iránt egyre inkább megnőtt az igény az elmúlt évek során.

A malomvezető elárulta azt is, hogy többnyire kézműves pékségek és szállodák a megrendelőik, akik saját maguk sütik az adalékanyag- és tartósítószermentes kovászos kenyereiket.

Smuk Tibor malomvezető az egyik régi gépet dicséri éppen. Többek között ezek az eszközök is garantálják a magas minőséget | Fotó: L. B. / NMH

Mint mondta, manapság a háziasszonyok is egyre inkább keresik a minőséget, és a vírushelyzet alatt sokan elkezdtek kovászos pékárukat sütni otthon.

– A jó kenyér egyik alapja a minőségi liszt, amelynek pozitív egészségre gyakorolt hatása van. Így például a teljes kiőrlésű termékeknek jobb a felszívódásuk, de a rosttartalmuk is magasabb. A bolti kenyerek azonban többnyire tömegtermelés során készülnek, így nem annyira a minőség, inkább a mennyiség, eltarthatóság válik fontossá, ezért számos adalékanyag is megtalálható bennük, amelyekre sokan érzékenyek lehetnek – emelte ki Smuk Tibor, akinek termékei az elmúlt évek során számos elismerést kaptak már. – Ez egyfajta visszaigazolása is a munkánknak. Hitvallásunk, hogy a magyar emberek minőségi alapanyagokhoz jussanak – fogalmazott a malomvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában