növények

2021.04.25. 07:00

Most már biztosan itt a tavasz: megyeszerte virágba borulnak a kertek

Ahogy beköszöntött a tavasz, sokaknak a vágya, hogy színes virágokkal vagy különlegesebb kerti növényekkel vegyék körbe magukat. Legyen szó családi házról vagy emeleti lakásról, mindenkinek adott a lehetőség, hogy megvalósítsa az elképzeléseit. Ehhez szakember segítségét is lehet kérni, ha valaki nem biztos abban, hogy milyen növény lenne a legjobb választás a számára.

Fodor Orsolya

Marczinek András egy különleges, magastörzsű rózsát ajánl. Sokan gyűjtik a változatokat

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Virágba borult fák, gyönyörű kertek, udvarok, teraszok és erkélyek látványa él sok ember képzeletében, amikor azt várják, hogy a tél után enyhébbre forduljon az idő. A kertek szerelmeseiben már akkor megfogalmazódik az elképzelés, hogy milyen növényekre vágynak, amikor még csak a hóvirág bújt ki a földből.

Marczinek András, egy salgótarjáni kertészet vezetője elárulta portálunknak a legfontosabb tudnivalókat és azt, hogy mik az örök kedvencek, amiket folyamatosan keresnek a betérő vásárlók.

– Most jött el az az idő, amikor a vásárlók egyre több egynyári virágot visznek, de jelenleg csak a balkonokra célszerű kiültetni, mert még bármikor jöhet egy éjszakai fagy. Emellett keresettek még a sziklakerti évelők és árvácskák, amik nem érzékenyek a fagyra – mondta a szakember.

Marczinek András egy különleges, magastörzsű rózsát ajánl. Sokan gyűjtik a változatokat
Fotó: H. M. / NMH

Hozzátette: télen jönnek az új ötletek és dizájntervek. A világhálón vagy a magazinokban keresnek az emberek ötleteket, és a kertészetbe sokuk már pontos elképzeléssel érkezik, hogy mit és mennyit szeretne vásárolni.

Most éppen trendi a gömb alakúra nyírt növény és szezonja van a színes levelű, dúsan virágzó fáknak is.

Mint mondta, lombfakadáskor a közterületeken is megfigyelhetőek a szép színes fák. Nagyon felkapott lett a vérszilva és erre szinte folyamatosan igény van, legyen épp tél vagy nyár. Amióta az utcákon sorban vannak ültetve, azóta mindenki ismeri és nagy népszerűségre tett szert.

– A kedvencek közé tartoznak a magnóliák, amiknek most van a virágzási időszaka. Ahogy közeledik a nyár, egyre nagyobb igény van arra, hogy a teraszok díszítésére nagyobb cserepes, látványos és hosszú virágzási idejű növényeket vigyenek a tulajdonosok. Népszerű növény a leander és a szintén dézsás kínai hibiszkusz, de akár az ólomvirág is – fejtette ki Marczinek András, hozzátéve: – A balkonokon régóta jellemző a muskátli, aminek hosszú a virágzási ideje és emellett elég igénytelen növény. Az egynyári virágok is roppant kedveltek, ilyen például a futó petúnia. Keresett a folyton termő eper is, ami nemcsak finom, hanem mutatós is.

A szakember elmondta, hogy kétféle ember van: aki nagyon szereti a rózsát és aki nem. Megfigyelhető, hogy ebből nem szoktak egy-két tövet venni. Aki rózsát vásárol, az általában többet vesz. Szinte gyűjtögetik otthon a különböző fajtákat. Mostanság népszerűbbek a magasabb példányok, mert így a viráguk szemmagasságba kerül.

– Hasonló tapasztalatokat lehet észrevenni az orchideakedvelőknél. Ők is gyűjtögetik a különböző fajtákat és nem igazán szoktak csak egyet venni. Többször előfordul a vásárlókkal, hogy nem tudnak választani, ezért inkább megveszik mindet, ami elnyerte a tetszésüket, vagy épp mert olyan színű még nincs otthon. Azt is észrevettük, hogy a lakásba nagyobb igény van a – mint térkitöltő – méretesebb szobanövényekre – mondta el a kertészet vezetője.

Veszélyt is rejthet a terasz dísze

Ha mérgező növényekről van szó, akkor a kertészetbe felkészülten érkezik a legtöbb vásárló. A tiszafa az egyik legveszélyesebb növény, különös tekintettel arra, hogy a piros bogyója felkeltheti a kisgyerekek figyelmét. Minden része nagyon súlyosan mérgező és kis adag is halálos lehet, ha bekerül valakinek a szervezetébe. Marczinek András portálunknak elmondta, hogy van még egy ennyire veszélyes növény, amivel szemben mégis több elnézést tapasztalnak a vásárlók részéről, pedig csöppet sem veszélytelenebb a fentebb említett társánál: ez a leander. Ennek az okára nem tud pontos magyarázatot adni, de valószínűsíthető, hogy nem annyira figyelemfelkeltő a kicsiknek, mint a piros bogyókat termő tiszafa. Az állatok esetében kevésbé kell balesettől tartani, mert ők – az emberrel ellentétben – ösztönösen megérzik, ha valamelyik növényt jobb elkerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában