környezetbarát fűnyírók

2021.04.25. 13:48

Kecske és juh együtt tartja karban a pázsitot a nógrádi várdomb lejtőjén

A település önkormányzatát még tavaly kereste meg Újhelyi Balázs helyi lakos azzal a nagyszerű ötlettel, hogy az állatait – kecskéket és birkákat – szívesen legeltetné a nógrádi várdomb lejtőjén.

L. J.

Később nagyobb területre is kiterjeszthetik a zöldterület ilyen módon történő gondozását

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Varga Richárd polgármester elmondta, hogy bár az elképzelés nagyon tetszett nekik, sajnos Újhelyi Balázsnak akkor nem sikerült megvalósítania az előkészítő munkálatokat.

– Idén azonban ismét tárgyaltunk a tervéről és egy mindkét fél számára kedvező megállapodást kötöttünk. Mindez nagy örömömre szolgál, hiszen az állatokkal való legeltetés a várnál nemcsak látványos és környezetbarát, hanem jelentős költségmegtakarítást is eredményez Nógrád község önkormányzatának – mondta el lapunknak Varga Richárd. A falu polgármestere hozzátette: – Jelenleg nyolc állat legel a vároldalban, kecskék és birkák vegyesen. Az önkormányzat ingyenesen engedélyezte a jószágok legeltetését a megfelelő biztonsági szabályok betartása mellett. A Nógrádi várra látogató turistáknak és gyermekeknek nagyon tetszenek a szelíd, le­gelésző állatok.

Később nagyobb területre is kiterjeszthetik a zöldterület ilyen módon történő gondozását
Fotó: L. B. / NMH

A polgármester kitért arra is, hogy amennyiben jól működik a zöldterület ilyen környezetbarát módon megvalósuló gondozása, kilátásba helyezik a nagyobb területre való kiterjesztését is.

– A legeltetés mellett persze szükséges a Nógrádi vár környezetének gépekkel és eszközökkel történő karbantartása is, melyben nagy segítséget nyújtanak a Magyar Falu Program támogatásával beszerzett munkaeszközök – hangsúlyozta Varga Richárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában