Start közmunkaprogram

2021.04.28. 11:20

Gyümölcsöst gondoznak és sertéseket is nevelnek a bátonyi közmunkások

Hazánkban 2011 óta van lehetőség a Start közfoglalkoztatásra, amelyre a bátonyterenyei önkormányzat a legelsők között pályázott. Kezdetben hat-hét alprogramban is munkát biztosítottak azoknak, akik a munkaerőpiacon nem tudtak elhelyezkedni. Napjainkban három programban tevékenykednek a város közmunkásai.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A város önkormányzata 2011 októberében az elsők között pályázott a Start közmunkaprogramban, abban az időben sokan voltak a környéken, akik nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Más lehetőségük nem volt, közfoglalkoztatottként kellett boldogulniuk.

– Eleinte hat-hét programban is részt vettünk, volt olyan év, hogy közel 1150 személyt foglalkoztattunk. Köztük volt felsőfokú végzettséggel rendelkező és sok szakmunkás is. Kettő-négy hónapos időszakokban, folyamatosan cserélődtek az alkalmazottak, annyira nem volt munka a környéken – tájékoztatott Sulyok Tibor, a Bátonyterenyei Vagyonkezelő és Foglalkoztatási Nonprofit Kft. üzemvezetője, hozzátéve: – Mára kicsivel több mint 120 embernek biztosítunk munkát, egyre kevesebben támaszkodnak a közmunkaprogramra.

Mint mondta, jelenleg a mezőgazdasági, a szociális és a helyi sajátosságok programban alkalmazzák a helyieket. A segédmunkás állomány teljesen fel van töltve, azonban szakmunkásokat tudnának még foglalkoztatni, például targoncásokra, általános karbantartóra szükség lenne. Azonban akinek lehetősége van rá, a munkaerőpiacon, jobb bérezésért helyezkedik el.

A mezőgazdasági programban a szántóföldi és a fóliás növénytermesztést végzik, emellett gyümölcsöst is gondoznak. A korábbi években nyolc fóliasátorban nevelték a paradicsomot és a paprikát, azonban idén ez a tevékenység szünetel, ugyanis pihentetik a földet. A megtermelt zöldségeket értékesítették. Jelenleg két fűtött sátorban virágpalántákat gondoznak a közmunkások. Különféle egynyári virágmagokat ültetnek apró poharakba, amelyek május végén váltják az ősszel kiültetett árvácskákat. Így a város közterületeit, a parkokat és a zöldterületek mindig színes virágok díszítik.

– A gyümölcsösben 2,8 hektáron vannak alma, szilva, cseresznye, meggy és birsfáink. A közelmúltban kellett pótolni, újratelepíteni azokat, mivel a vadak sok kárt okoztak a területen. Így csak az elmúlt évben hoztak első alkalommal termést a fák. Bízunk abban, hogy a különféle gyümölcsöket helyi zöldségkereskedőknek tudjuk majd értékesíteni – fogalmazott Sulyok Tibor, hozzátéve: – Szántóföldjeinken az állatok ellátásához szükséges árpát és búzát termeljük meg. A közmunkaprogramban a földműveléshez szükséges mezőgazdasági gépek beszerzésére is lehetőség volt.

Ezeken kívül a kaszálókon réti széna és lucerna növekszik, ezt korábban kaszálták és juhok legelték, azonban az elmúlt évben eladták az állatokat, így idén a tervek szerint bebálázva értékesítik a haszonnövényeket. A mezőgazdasági programban dolgozó közfoglalkoztatottak jelenleg sertéseket nevelnek. Közel nyolcvan állat – vörös mangalicák és fehér sertések – alkotja az állományt. A malacok egy részét értékesítik, a hízókat helyi és a környéken élő hentesek vásárolják meg, akik elviszik és feldolgozzák a jószágokat.

Betonelemeket gyártanak és folyamatosan harcolnak a szemetelők ellen

A szociális programban a közúthálózat javítását, a vízelvezető árkok rendbetételét végzik a közmunkások és járdákat építenek, parkolókat alakítanak ki. Szerte a városban közel 400 ezer négyzetméternyi területen vágják évente négy-öt alkalommal a füvet. Mindezek mellett végeláthatatlan harcot vívnak a szemetelőkkel is.

– Az illegális hulladék felszámolása folyamatos feladatot ad, sajnos szinte nincs is olyan terület a városban, ahol ne jelentene ez gondot – tájékoztatott Sulyok Tibor, aki azt is hozzátette: – A kisterenyei településrészen a Kúria út végén, a Nyárjas úton és a szeméttelephez vezető út mindkét szélén állandóan újratermelődik a szemét.

Mint elmondta, a helyi sajátosságok elnevezésű programban rendezik a Gyürky–Solymossi-kastély parkját, továbbá betonelemeket, járdalapokat és szegélyeket is gyártanak. Mindezek mellett a különböző javításokhoz, felújításokhoz szükséges asztalos- és lakatosipari munkákat is ezen belül végzik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában