Az iskolák felkészültek a diákok fogadásra, de a nógrádi szülők félnek a vírustól

A koronavírus terjedésének visszaszorítása miatt március 8-án bezártak hazánkban az óvodák, az általános iskolákban pedig digitális váltotta a jelenléti oktatást. A kormány döntése szerint hétfőn újra beülhetnek az iskolapadba az alsó tagozatos diákok. Az intézmények felkészültek, a szülők viszont félnek a vírustól.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

– A tankerületi központ fenntartásában lévő intézményekben a nyitáshoz szükséges takarítások megtörténtek. A Magyar Honvédség négy iskolánkban végezte el a teljes körű fertőtlenítést. Március végén Ludányhalásziban a Ráday Gedeon Általános Iskolában, a Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskolában, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában, és a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban összesen 390 liter fertőtlenítőszer felhasználásával takarítottak a katonák – közölte Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója hozzátéve:

– A jelenléti oktatásnál ugyanazokat a járványügyi szabályokat kell majd betartaniuk a pedagógusoknak és a diákoknak, mint eddig: a maszkviselést, a távolságtartást, a lázmérést, a kézfertőtlenítést és kerülni kell a csoportosulást. Ebben a pandémia ideje alatt már kellő gyakorlatot szereztek a diákok és a tanárok.

Mint mondta, továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak majd intézményeik a gyakori szellőztetésre, valamint a folyamatos fertőtlenítésre. Ez utóbbihoz a tankerületi központ minden eszközt az iskolák rendelkezésére bocsát.

– Bízom abban, hogy ezek az intézkedések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy biztonságban folytatódhasson a tanév újra az iskola falai között, egyelőre az alsó tagozatos diákoknak – fogalmazott az igazgató.

Nagy Kálmán, a Salgótarjáni Tankerületi Központ szakmai vezetője arról számolt be, hogy az alsós évfolyamokon minden készen áll arra, hogy folytatódjon a jelenléti oktatás. A felső tagozatos diákok és a középiskolások esetében május tizedike a jelenléti munkarendhez történő visszatérés időpontja.

– Intézményeinkben a nyitáshoz szükséges fertőtlenítések megtörténtek. A további óvintézkedéseket a kormány rendeletben rögzíti, iskoláink ezeknek megfelelően szervezik meg mindennapjaikat – fogalmazott Nagy Kálmán. Arra a kérdésre, hogy a tankerület intézményeiben dolgozó pedagógusok közül hányan kapták meg az oltást, elmondta: az iskolai dolgozók oltásáról nem vezetnek nyilvántartást, mivel ez önkéntes és személyes adatnak minősül.

– Kisfiam harmadik osztályba jár, nagyon hiányoznak neki a barátai, ezért várta már, hogy újra velük lehessen. Azonban félek attól, hogy megfertőződik, vagy hazahozza a vírust. Még csak a férjem kapta meg az első oltást, amire én is regisztráltam, de egyelőre nem kerültem sorra – közölte egy neve elhallgatását kérő, háromgyermekes édesanya. Mint mondta, óvodás gyermekénél nincsenek ilyen félelmei, hiszen a kis falusi óvodába alig több mint tíz gyermek jár. Véleménye szerint itt kisebb a fertőzés kockázata.

Egy másik szülő fia épp érettségi előtt áll, a lánya pedig nyolcadikos. – Örülünk a döntésnek, hogy számukra továbbra is marad a digitális oktatás. A legkisebb gyermekem negyedikes, őt nem szívesen engedem iskolába. Már átestünk a víruson, mégis tartok a betegségtől – nyilatkozta az édesanya.

Indokolt esetben otthon maradhat

Kevesen tudják, hogy dönthetnek úgy: április 19-től, a digitális oktatás megszűnésétől sem engedik iskolába a gyermeküket a járványveszély miatt. Ebben az esetben az iskolaigazgatónak van olyan jogköre, hogy mérlegelje: a szülő által bemutatott ok alapos indok-e a hiányzásra. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy engedélyezi a távolmaradást, azt igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint: amennyiben a szülő a járványhelyzetre való hivatkozással kéri, hogy az igazgató egyéb alapos ok miatt igazolja a tanuló mulasztását – például a diák krónikus beteggel él egy háztartásban – akkor az mindig csak egy meghatározott időtartamra történhet meg, az indok alapos mérlegelése és a járványhelyzet alakulásának folyamatos figyelemmel kísérése mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában