számítástechnika

2021.04.30. 19:55

Amerikát is megjárta a szécsényi programozó, most tanácsokat ad

Balázs Róbert nemzetközileg is elismert számítástechnikai szakember, programozó, szoftverkészítő. Munkáját szinte megszállottan, profi módon végzi a nógrádi kisvárosban.

Szenográdi Ferenc

Az informatikus szobájában két számítógép szolgáltatja folyamatosan az adatokat

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Lakása dolgozószobájában két számítógép is működik, ezek a fő munkaeszközei, innen tartja a kapcsolatot megrendelőivel. Úgy véli, ahhoz, hogy valaki otthon érezze magát a számítástechnika világában, jártas legyen az algoritmusokban, fontos az informatikai gondolkodásmód. Szécsényben, az általános iskolában magasabb óraszámban tanulták a kísérleti matematikát, ami megítélése szerint igazán jó alapot teremtett. Ezután középiskolásként, Balassagyarmaton mélyedt el igazán a számítástechnikában. Már második osztályos korában elhatározta, hogy élethivatásának választja az informatikát.

Második helyezést ért el egy országos középiskolai számítástechnikai versenyen. Bár érettségi után dolgozni kezdett, közben tovább is tanult, s felsőfokú programozó végzettséget szerzett. Ezután vállalkozásba kezdett Szécsényben. Első munkái között a balassagyarmati önkormányzat számára készített szoftvert. Számítástechnikát kezdett tanítani az 1994-ben alakult helyi nyolc évfolyamos gimnáziumban. Tanítványai közül sokan már az érettségi előtt számítógép-kezelői vizsgát tettek, így szorgalmazta a számítástechnikai tagozat megalakítását. Több tanfolyamot is szervezett felnőttek részére. Számítástechnikai tankönyvet írt. Rövid ideig a salgótarjáni Pénzügyi és Számviteli Főiskolán is tanított programozást. Az ezredfordulón egy amerikai céghez, az Armus Corporationhoz került programozónak, ahol szoftvereket fejleszt. Rövid ideig az Egyesült Államokban is dolgozott, ami szakmailag komoly előrelépést jelentett számára.

Hazatérése után céget alapított. Munkáinak nagy része Budapesthez kötődött, nagy cégeknek készített szoftvereket, valamint a közigazgatás részére közös értékelési rendszereket dolgozott ki.

Az informatikus szobájában két számítógép szolgáltatja folyamatosan az adatokat
Fotó: Sz. F. / NMH

Jelenleg a Belügyminisztérium informatikai tanácsadója, ahol nagyobb projektekben szaktanácsadóként vesz részt. Abban segít, hogy a megrendelt szoftverek működése, kivitelezése jó legyen. Ahogy mondta, most nem a vállalkozói oldalon áll, hanem a megrendelő oldalán, egyfajta tanácsadóként van jelen. A minisztériumi munkája mellett változatlanul készít szoftvereket. Jelenleg az intelligens parkolás rendszerén dolgoznak. Ennek lényege, hogy a gépkocsivezető megállás előtt megnézheti az okostelefonján, hogy a város melyik parkolójában hány szabad hely van. A programozó hozzáfűzte, hogy a járványhelyzet miatt, amikor mindenhol ingyenes a parkolás, ez a programjuk „parkolópályára” került. Persze Balázs Róbert változatlanul több vállalat részére is dolgozik, életeleme az informatika.

– Ha elkészül egy számítógépes program, az olyan, mint amikor egy szobrász elkészül a munkájával. Öröm, amikor sikerül megoldanom egy problémát. Úgy gondolom, hogy gimnazistaként jó döntést hoztam. Ha most lennék középiskolás, hasonló pályát választanék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában