tájékoztatás

2021.04.08. 06:55

A nyitás első napja: itt vannak a tarjáni létszámkorlátok

Szerdától a nyitás első lépcsőjeként kinyithattak az üzletek, újfajta négyzetméter-alapú szabály szerint. Utánajártunk, Salgótarjánban mennyire figyelnek az új rendelet betartására.

Nool

Fotó: B. L.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden bejelentette, hogy beoltották a két és fél milliomodik honfitársunkat, így szerdától új védekezési szabályok léptek életbe, melynek értelmében a kijárási tilalom az este 10 és reggel 5 óra közötti időszakra módosul. Az üzletek reggel 5 és este fél 10 között tarthatnak nyitva, az újfajta négyzetméter-alapú szabály szerint. Ez azt jelenti, hogy egy üzletben, egy időben, 10 négyzetméterenként csak annyi vásároló tartózkodhat, ahányan biztonságosan tudják tartani egymás között a két méteres távolságot. A vásárlóterek befogadóképessége így boltonként változik.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a megyeszékhelyen minden üzlet kiemelten figyel a biztonságra. Szinte mindegyik bejáratán egyértelműen látható volt, hányan mehetnek be az adott boltba.

Az Euronics bejáratán, már messziről jól láthatóan, a nyitvatartási idő mellett szerepel, hogy egyszerre 43 vásárló tartózkodhat odabent. Mellette a maszkhasználatra és a távolságtartásra is felhívják a figyelmet.

Az üzletben 43 vásárló tartózkodhat | Fotó: B. L.

A város szinte összes dohányboltjában egy-két vásárlónál több nem tartózkodhat a boltok vásárlóterében, így némelyik üzlet előtt akár öt percet is várakozni kell a bejutásra. Utóbbira általában a városközponti dohányboltoknál lehet számítani.

Egyértelmű felirat hívja fel a figyelmet a szabályokra | Fotó: B. L.

A Pepco kirakatában, szabályosan, a nyitvatartási idő mellett jelzik a vásárlók pontos létszámát, ami jelen esetben 50 embert jelent. Mellette a helyes maszkhasználatra és a távolságtartásra vonatkozó figyelemfelhívás is olvasható. Információink szerint, az üzletben annyi kosarat tesznek ki, ahány vásárlók bemehet.

A Tesco korábban már vezetett be hasonló korlátozást, így nem volt nehéz átállniuk az új négyzetméter-alapú rendszerre. A bejáratánál kifüggesztették, hogy az üzletben 319 vásárló tartózkodhat egyszerre, belépést követően pedig egy hatalmas kijelző fogadott minket, amin látható, hogy az engedélyezetthez képest hány vásárló tartózkodik jelenleg odabent, és engedélyezett-e a belépés. Információink szerint a szabályok betartását a biztonsági őr ellenőrzi.

Kijelző és felirat is felhívja a figyelmet, hány vásárló tartózkodhat az üzletben | Fotó: B. L.

A Lidl-ben az üzlet alapterülete szerint, egy időben 127 ember tartózkodhat a vásárlótérben. Kígyózó sorokkal itt sem találkoztunk, mindenki békésen, a szabályokat betartva intézte a bevásárlást.

Fotó: B. L.

 

Négyzetméter alapú létszámkorlát az üzletekben

  • A 10 négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat
  • A 10 négyzetméternél nagyobb vásárlóterű boltokban pedig egy időben tíz négyzetméterenként tartózkodhat egy vásárló
  • A 14 évesnél fiatalabbak, valamint a 65 évesnél idősebbek, illetve a fogyatékossággal élők segítőjét a vásárlói számba nem kell beleszámolni.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában