nyertes pályázatok

2021.04.18. 11:14

A koronavírus-járvány sem állította meg a fejlődésben Kishartyánt

A nyertes pályázatoknak köszönhetően több beruházás is megvalósult a településen az elmúlt hónapokban. Új orvosi eszközökkel, óvodaudvari játékokkal, valamint egy kisbusszal is gazdagodott a község, illetve egy rossz állapotban lévő út is megújult a faluban.

Gerhát Karina

Tavaly decemberi szerzemény az új kilencszemélyes kisbusz

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

– A Magyar Falu Programban négy pályázatunk is pozitív elbírálásban részesült, ezért az elmúlt hónapokban több álmunk is megvalósulhatott – mondta el portálunknak Sándor Attila.

A polgármester hozzátette: kétmillió forint értékben vásároltak új orvosi eszközöket, illetve 2,5 millió forintból szereztek be új játékokat, amik a helyi óvoda udvarán találhatók. A csemeték nagyon örültek az eszközöknek. A pályázatnak köszönhetően immár egy kisvonat, egy oszlopos csúszda, egy mókuskerék, egy babaház, illetve egy négyszemélyes rugós játék is hozzájárul a kicsik önfeledt szórakozásához. Tavaly decemberben pedig egy 15 millió forint értékű, kilencszemélyes falubusszal is gazdagodott Kishartyán.

Tavaly decemberi szerzemény az új kilencszemélyes kisbusz
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

– Van egy másik kisbusza is a településnek, amit még önerőből vásárolt az önkormányzat, de az már 24 éves idén, tehát mindenféle szempontból egyre többet kell költeni rá. Nincs rossz műszaki állapotban, de a kor kihívásainak már nem igazán felel meg. Ezért is örülünk nagyon az új gépjárműnek. Most, a járványhelyzetben is maximálisan kihasználjuk, hiszen azzal visszük az oltópontra azokat az időseket, akik máshogy nem tudják megoldani a bejutást.

Amennyiben lehetőség lesz rá, akkor az óvodások is azzal mennek majd a színházba, egyéb helyekre, eseményekre. Április 1-től a településen falugondnoki szolgálat is működik, tehát a falugondnok munkáját is segíti az új gépkocsi. Azonban a régi kisbuszt is megtartottuk, amit anyagbeszerzésre használunk – tudtuk meg Sándor Attilától.

Kifejtette továbbá: mintegy 20 millió forintból valósult meg a Rózsafa út teljes aszfaltozása, burkolatjavítása.

– Úgy gondolom, Kishartyánban ez volt a legrosszabb utca, ami most a Magyar Falu Programnak köszönhetően megújult. Több helyen megsüllyedt, egyes részeken már leért a gépjárművek alja is, teli volt kátyúkkal. Ezzel a beruházással egy égető probléma oldódott meg – emelte ki Sándor Attila.

Mintegy 20 millió forintból valósult meg a Rózsafa út teljes aszfaltozása, burkolatjavítása
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

A polgármestertől megtudtuk továbbá azt is, hogy a közeljövőben szeretnék felújítani az orvosi rendelő melletti szolgálati lakást, aminek most már lakója is van. Ugyanis családjával oda költözött Kishartyán, Ságújfalu és Karancsság jegyzője.

– A Magyar Falu Program keretein belül ezt az épületet szeretnénk szebbé, otthonosabbá varázsolni. A tervek között szerepel továbbá a Tugár utca aszfaltozása is, illetve a hivatal tetőzetének felújítása, ezeket még idén szeretnénk megvalósítani. Az elmúlt években kívülről már megszépült a helyi óvoda, illetve a vizesblokkot is felújították, de a csoportszobát, a konyhai részt, illetve az étkezőt szintén szeretnénk modernebbé varázsolni. A községben egy-két helyen még problémát okoz a csapadékvíz-elvezetés. Néhol el vannak törve, mozdulva a mederlapok, ezeket is fel szeretnénk újítani – fejtette ki Sándor Attila.

Nem tudnak fertőzöttről, az időseket kisbusszal viszik az oltópontra

– A koronavírus-járvány a település lakóit is érinti, több családnál a napokban oldották fel a hatósági házi karantént. Többségük szerencsére viszonylag enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget. Két család került kórházba, egy idős házaspár jelenleg is ott van, viszont úgy tudom, hogy már nekik is kielégítő az állapotuk. Jelenleg nincs újabb fertőzött Kishartyánban, legalább is nem kaptunk róla semmiféle határozatot. Az önkormányzat minden tőle telhetőt igyekszik megtenni, folyamatosan fertőtlenítjük a buszmegállókat, a játszótereket, illetve a padokat. Azokat az időseket, akik nem tudják megoldani a bejutást, kisbusszal visszük az oltópontra, hogy fel tudják venni a vakcinát. Az óvodásoknak is házhoz visszük az ebédet, mivel nem járnak az intézménybe a csemeték, csak azok a szülők vihetik gyermeküket, akik egyáltalán nem bírják megoldani az elhelyezést. Az egyedül élő, nehezen mozgó időseknek is rendszeresen bevásárol egy közfoglalkoztatott – tájékoztatta portálunkat Sándor Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában