húsvéti menü

2021.04.02. 06:50

A járvány miatt kevesebben vásárolnak be húsvétra a tarjáni piacon

A húsvéti menü sokak számára elképzelhetetlen főtt sonka, tojás és csokoládényúl nélkül. Akinek a pénztárcája engedi, a hagyományosan előállított paraszt- vagy kötözött sonkát választja. Ennél jóval olcsóbbak a boltok pultjaiban sorakozó gyorsérlelt készítmények, amelyekért kilónként nagyjából 1500 forintot kell fizetni.

Gulyás Edina

Valamelyest drágultak a húsáruk idén

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az elmúlt évben visszaesett a húsipar termelése, így idén a sonka drágulására lehet számítani. Az általunk megkérdezett kereskedők és őstermelők is arról számoltak be, hogy minimálisan, 10–15 százalékkal magasabb áron lehet a húsvéti menühöz nélkülözhetetlen füstölt húshoz hozzájutni. Azonban van, aki ugyanannyiért adja kilóját, mint az előző évben.

– Sajnos érzékelhető a kereslet visszaesése, ami véleményem szerint a vírus számlájára írható. Észrevehető a Szlovákiából érkező vásárlók elmaradása, akik ünnep előtt jelentős mennyiségű húsárut szoktak vinni. Abban bízunk, hogy többen a húsvétot megelőző napokra időzítik a bevásárlást, így nagyobb lesz a forgalom – fogalmazott Kurcsikné Racskó Ilona, aki a salgótarjáni piacon kínálja egy helyi vállalkozó által készített füstölt árukat.

Valamelyest drágultak a húsáruk idén
Fotó: NMH

Mint mondta, náluk az árak nem változtak az elmúlt évhez képest, 2000 forintot kérnek a sonka, az angol szalonna, a csülök és a tarja kilójáért. A köröm és a farok 650 forintba kerül. A legtöbben a tarját és a két-három kilogrammos szívsonkát keresik.

– Már egy évvel ezelőtt is tapasztaltuk a vírus jelenlétét, így az elmúlt évhez hasonlóan alakul most is a forgalmunk. Kevesebb ugyan a vásárló, de azok, akik elégedettek az általunk kínált termékekkel, visszatérnek – közölte Spisák László, aki Ózdról érkezett a tarjáni piacra. – A tarját és kötözött sonkát keresik leginkább. Az előző évhez hasonlóan idén is átlagosan 2500 forintért adjuk termékeinket.

Talpas Gáborné vizslási őstermelő arról számolt be, hogy családi vállalkozásukban saját maguk nevelik, vágják és dolgozzák fel a disznót, amit a salgótarjáni piacon értékesítenek. Mint mondta, hagyományos módszerekkel, tartósítószer nélkül készítik a finomságokat, amelyek ára 10–15 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

A tarját és kötözött sonkát keresik leginkább
Fotó: H. M. / NMH

– Kötözött füstölt combot, lapockát és nagy parasztsonkát csak húsvét előtt, vagy megrendelésre csinálunk. Az ünnepek előtt nyolc árus kínálja ezeket a portékákat, így az is befolyásolja az árat, hogy ki mennyiért adja a termékeket – tájékoztatott Talpas Gáborné.

Nyilas Zsuzsanna, a karancsberényi székhelyű Berényi-Nyilas Kft. ügyvezetője elmondta: a vásárlók a füstölt tarját és a sovány combot keresik leginkább. Tapasztalataik szerint az emberek betartják a korlátozásokat, így egyszerre nincs nagy tömeg a piacon, azonban minden nap elfogy az áru nagy része. Az előző évhez képest 50–100 forinttal emelkedett a termékek kilónkénti ára.

Egy tojást kínáló eladó arról tájékoztatott, hogy hétvégén és ünnepek előtt nagyobb a forgalom. Tapasztalatai szerint a vásárlók félnek a vírustól, idősebb emberek nem is nagyon érkeznek a piacra. Sokan a nagyobb áruházláncokban veszik meg húsvét előtt a szükséges termékeket, így a tojást is ott szerzik be. Annak ára mérettől függően 30 és 55 forint között alakul.

A legolcsóbb húsvéti csokikat 80–100 forintért adják
Fotó: H. M. / NMH

A csokifigurák ára is változatos

Az üzletek polcain már hetekkel ezelőtt megjelentek a különféle csokoládéból készült figurák. A nyuszit, tojást, csibét és bárányt formázó finom­ságok ára igen széles skálán mozog. A legolcsóbbakat 80–100 forintért adják. A meglepetésfigurát rejtő csokitojás akciósan 200 forintot kóstál, az ismert márkák termékeihez már közel ezer forintért lehet hozzájutni. Azonban ha plüssfigura vagy más ajándék is van a finomság mellé csomagolva, elkérhetnek érte több ezret is.

– Az alacsonyabb árkategóriájú húsvéti édességek és a drágábbak is egyformán fogynak. Mindenki a pénztárcájának megfelelően választ – tájékoztatott Kasper Zsolt, a városközpontban lévő Coop bolt üzletvezetője. – Az árak kis mértékben emelkedtek a tavalyihoz képest. A termékek nagy része el szokott fogyni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában