az emberiség jövője

2021.04.22. 17:29

A föld napja ráirányítja a figyelmet a természet megóvására

Ma van a Föld napja, amit világszerte ünnepelnek. Az iskolában vetélkedőkkel, különböző akciókkal hívják fel a legkisebbek figyelmét a Föld védelmére – ez érthető okokból idén más formában történik a járványhelyzet miatti digitális oktatásban, illetve a jelenléti oktatásban is. A szemléletformálásra, a környezettudatos magatartás kialakítására nagy szükségünk van, hiszen mint a jól ismert mondás tartja: nem a miénk a Föld, csak kölcsönbe kaptuk az unokáinktól.

Veszelovszki Balázs

A viszonylag ritka farkasalmalepke. Előfordulását a hernyók tápnövénye, a farkasalma elterjedése határozza meg

Fotó: Faragó Zoltán

Az emléknap lényege, hogy ráirányítsa a figyelmet a természeti környezet megóvására. Hazánkban 1990 óta tartják, a felvetés az UNESCO-tól származik, azaz az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetétől. A nógrádiak gyönyörű, páratlan természeti környezetben élnek. A Börzsöny, a Karancs-Medves, a Mátra, a Cserhát szinte hívogatják a turistákat. A geológiai látványosságokhoz számos épített örökség is kapcsolódik.

A földtörténeti emlékek közül több látnivaló is kiemelkedik. A sámsonházi kőfejtő geológiai szelvényénél jól megfigyelhető a rétegvulkáni szerkezet: a lávafolyás és a törmelékes, tufás kőzetek változása. A Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyünk fölé magasodó remetebarlangok – történeti értékükön túl – évmilliókkal ezelőtt élt állatok maradványait őrzik.

A viszonylag ritka farkasalmalepke. Előfordulását a hernyók tápnövénye, a farkasalma elterjedése határozza meg
Fotó: Faragó Zoltán

A Medves Közép-Európa legmagasabb bazaltfennsíkja. Salgó és Somoskő váráról letekintve gyönyörű panoráma tárul a környékre. Az Ipoly-völgy egyedi növény- és állatvilággal bír. A Cserhát dombjai sajátosan szépek, évmilliók emlékeit hordozzák, a köztük megbúvó falvak gazdag néprajzi értékkel rendelkeznek. A Mátra megyénkbe nyúló, nyugati része, például a Csörgő-patak völgye, szintén csodálatos látványt őriz, gazdag élővilággal együtt. Megyénkből még hosszasan lehetne sorolni a látnivalókat, amiért érdemes ellátogatni hozzánk és amiért érdemes a turizmust fejleszteni az itteni döntéshozóknak, de a környezettudatos szemlélet jegyében.

Bíboros kosborok, sokfelé előforduló, védett növényeink
Fotó: Faragó Zoltán

A nógrádi iparvidék évszázados tevékenysége rányomta a bélyegét a tájra is. A Medves kibányászott területén tavak és több „újkori” látványosság található. Salgótarján térségében számos hegy „született” antropogén módon, azaz emberi tevékenység által. A népnyelv, helyesebben a szláv területről idetelepülők haldának nevezték a meddőhányós részt, vagyis azt, ahová a szén kibányászása során melléktermékként kibányászott kőzetanyagot lerakták, amiből aztán „hegyek” jöttek létre. De ugyanilyen emberi tevékenység formálta a „hamuhegyet” vagy a „salakhegyet” is. Ezek a képződmények ma már hozzátartoznak a vidék természeti képéhez.

Áprilisra a védett kökörcsinfajok már el is virágzanak
Fotó: Faragó Zoltán

A külszíni fejtéssel járó tájpusztítás sebe is igen jelentős, aminek begyógyulására hosszabb idő szükséges. A természet idővel visszaveszi a területet, de már nem tud az eredeti módon helyreállni. Az emberi tevékenység nyomát hosszú ideig viseli magán egy-egy terület.

Nógrádban számos helyen találkozhatunk védett növényekkel és állatokkal. Vidékünk gazdag erdő- és vadállománya mellett a védett növények és állatok sokasága tárul elénk egy-egy barangolás közepette. A vírushelyzet alatti bezártságunkat – úgy mentálisan, mint testileg is – csillapíthatja egy-egy kirándulás, amelynek alkalmával megcsodálhatjuk ezeket megyeszerte.

Foltos szalamandra. Főleg patakok mentén látható ez a kétéltű
Fotó: Faragó Zoltán

A hegyi patakokban és forrásvizekben élő szalamandrák, a tavak gazdag madárvilága védett. Velük találkozva, őket alaposan szemlélve, életmódjukat megfigyelve mi is gazdagodhatunk, ugyanakkor rácsodálkozhatunk a természet színességére és szépségére. Ne feledjük, hogy a védett növényeket és állatokat csak távolról szemléljük, és még fotózás alkalmával sem szabad megzavarni őket! Ha pedig a gazdag növény- és állatvilágban már gyönyörködtünk, nézzük meg a természeti környezetet, akár a Palócok Nagykeresztjétől, Herencsényből, akár a Karancs magaslatáról, Ágasvárról vagy a Tepkéről, valamennyiről páratlan panoráma tárul elénk, és még csak nem is kell nagyon kimozdulni a szűkebb környezetünkből!

Április végére már a nógrádi őzbakok is letisztítják agancsukat

Bővülő lehetőségek segítik a környezeti nevelést

Úgy vélem – pedagógusként is –, hogy a környezettudatosságnak és a környezeti nevelésnek rendkívüli fontosságot kell tulajdonítani a mai világban. Nem elcsépelt ez és egyáltalán nem ideológia, hanem egy olyan szemlélet, ami minden politikai oldal felett kell, hogy álljon. Az egyre bővülő állami lehetőségek is segítik azt, hogy minél több családban valódi szemléletformálás történjen a Földünk érdekében.

Csak úgy menthetjük meg bolygónkat az utókornak, ha minél kisebb „lábnyomot” hagyunk magunk után. Ez nemcsak tevőlegesen történhet, hanem a környezeti nevelés is nagyon fontos! Találkoztassuk a gyerekeket a természettel már kis korban, ismerjék és szeressék meg a környezetünket, az állatokat és növényeket, ezzel tesszük meg az első lépést a jövőért!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában