Korszerűsítés

2021.04.07. 09:36

142 millió forintból korszerűsítették a megye malmát

Az elmúlt időszakban önerőből és pályázati pénzből több korszerűsítést is megvalósítottak.

Sz. F.

Verebes József, a szécsényi malom ügyvezető igazgatója

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

– Üzemünk közepes nagyságú, napi termelésünk 72 tonna. Csak egyedi termékek gyártásával tudunk piacon maradni – vélekedett Verebes József a szécsényi malom ügyvezető igazgatója, s hozzátette:

– Ahhoz, hogy lépést tartsunk a kor követelményeivel, elengedhetetlen a fejlesztés, az új termékek bevezetése.

Az elmúlt időszakban önerőből és pályázati pénzből több korszerűsítést is megvalósítottak. Az ügyvezető igazgató örömmel újságolta, hogy a vidékfejlesztési programban benyújtott pályázatuk közel 142 millió forint támogatásban részesült. Az összeget infrastrukturális és technológiai fejlesztésre kell fordítaniuk. A program megvalósításának kezdete 2019. július 1., befejezése 2021. március 31. A pályázatban foglaltak nagy része már megvalósult. Az új technológia révén egészségesebb termékekkel bővült a kínálatunk.

Verebes József, a szécsényi malom ügyvezető igazgatója
Fotó: Sz. F. / NMH

– A programnak fontos eleme, hogy az egészséges táplálkozást szem előtt tartva különböző gabonalisztek keverékéből készüljenek a termékeink. Olyan keverőgépet állítottunk üzembe, amellyel szén-hidrát-csökkentett, vitaminnal dúsított liszt gyártható. Szükségesnek látjuk a különböző gabonákból, pl. zab, rozs készített lisztkeverékek előállítását – mondta Verebes József.

Az emberi munka megkönnyítésére automata gépeket helyeztek üzembe. A gépeknek köszönhetően azonnal raklapra kerülnek a 25–50 kg-os zsákok, azokat gép fóliázza, így nincs szükség emberi kéz beavatkozására. Az 1–2 kg-os lisztek kiszerelését is automata gépsorral végezzük. Napelemrendszer került beépítésre, amely csökkenti az energiafelhasználásunkat. Vásároltunk két új targoncát, s elvégeztük az udvar rendbetételét, növeltük az autóparkoló területét. Ma csak úgy tudunk talpon maradni, ha folyamatosan fejlesztünk, s erre jó lehetőséget nyújtanak a különböző pályázatok.

Az ország egész területére eljutnak a cég termékei, pékségekbe, tésztát készítő üzemekbe és kereskedelmi egységekbe is szállítanak.

Verebes József szólt arról, hogy az utóbbi időben jelentősen megemelkedett a búza ára. Így ők is kénytelenek voltak megemelni a liszt árát. Végezetül elmondta, hogy a fejlesztések mellett az emberi tényezők is fontos szerepet játszanak a malom jövőjében. Szerencsére olyan gárdával dolgoznak, akik tudják a kötelességüket, jól felkészült szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában