SZÉCSÉNY

2021.03.24. 14:00

Tudod, kik is azok a novíciusok?

Fr. Portik-Lukács Loránd Ferences rendi (OFM) atyát a szécsényi ferences kolostor házfőnökét, a novíciusok magiszterét a noviciátusról kérdeztük.

Szenográdi Ferenc

Fr. Portik-Lukács Loránd a kolostor házfőnöke úgy véli, a szerzeteseknek Szent József küldetésével kell egymáshoz viszonyulniuk

– Mit jelent a noviciátus?

– A ferences rendben 1220 óta létezik noviciátus, tehát az az időszak, amelynek során a novícius megkezdi rendi életét, és megerősíti döntését, hogy Jézus Krisztust Szent Ferenc szellemében követi. Megismeri és kipróbálja a ferences rendi életformát. Ez a szerzetesi élet kezdeti időszaka, amikor a jelentkező tisztázza hivatását, visszavonul a világtól egy teljes évig tartó lelkigyakorlatra. Ebben az elvonulási időszakban a novícius rábízza magát a testvéri közösségre, hogy keresse Isten rá vonatkozó akaratát az imádságban és a cselekedetekben. A szerzetesi élet iránt érdeklődő ünnepélyes keretek között magára ölti a szerzetesi ruhát, szimbolikusan is kifejezve az elvonulást, a változást, a megtérés szándékát, az önátadást, a bizalmat, a közösségre való ráhagyatkozást.

– Mi a novíciusmagiszter szerepe a képzésben?

– A novíciusmagiszter megbízatása a novícius kísérése ezen az úton az együtt haladás. Tehát nemcsak mutatni kell az utat, hanem közösen megtenni a lépéseket. Úgy, mint ahogyan Szent József kísérte Jézust, Máriát. Nemcsak mutatta az utat, hanem velük haladt az útjukon. Idén Ferenc pápa meghirdette Szent József évét, ezzel mintegy rávilágítva Szent József kísérő szerepére a Szent családban. Isten megbízta őt a kísérő feladattal, hogy útmutató legyen Mária és Jézus számára. Úgy gondolom, hogy nekünk, szerzeteseknek Szent József küldetésével kell egymáshoz viszonyulnunk, támasznak kell lennünk, a nehézségben biztonságot és bizalmat sugározva. Ugyanakkor törekedni kell az Istennel való együttműködésre, melyben szintén Szent József válik meghatározó példaképpé.

Fr. Portik-Lukács Loránd a kolostor házfőnöke úgy véli, a szerzeteseknek Szent József küldetésével kell egymáshoz viszonyulniuk

– Szécsényben mióta létezik noviciátus?

– A szécsényi kolostorban évszázadok óta ferences szerzetesek éltek, s jelen volt a noviciátusképzés. A történelem viharai, a mindenféle gondolkodásmód-változások rövidebb időre megnyirbálták a kolostorokban élők életét. A testvérek azonban helytálltak és képesek voltak mindig újrakezdeni. Ez a történelmi távlat számomra Isten erejéről tanúskodik, erőt és reményt ad, hogy nincs olyan helyzet, amelyben az ő műve fenn ne maradna. Mint köztudott, a rend tagjai utoljára 1950-ben kényszerültek elhagyni a kolostort, elvitték őket. A ferencesek 1989-ben visszatértek, s 1993 óta ismét van noviciátusképzés a házban. Isten adja a hivatást, és aki meghallja a hívást, az elindul. Ahogy tették ezt elődeink, az emberek szolgálatára, legyőzve az akadályokat, hogy rendületlenül tudják szolgálni az embert és Isten dicsőségét. Mi is az ő útjukon járunk.

Címkék#novícius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában