betiltott fegyver

2021.03.21. 06:50

Orvvadász garázdálkodik Nógrádban, nyílpuskával lőttek meg egy dámszarvasbikát

Kányási lakosok jelezték a vadásztársaság felé március elején, hogy egy betegnek tűnő dámszarvasbikát láttak a környéken. A helyszínre érkező vadászok megállapították, hogy az állatot tiltott fegyverrel lőtték meg, így az eset orvvadászatnak minősül. A rendőrság a vadásztársaság feljelentése nyomán eljárást indított, amely precedensre egyre több példa akad a statisztikák szerint.

Veres Edina

Az állat sebéből (képünkön nem mutatjuk) a vadászok egy ötven centiméter körüli nyílvesszőt távolítottak el

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Szarvas Imre, a Csente Vadásztársaság vadászmestere a Nool.hu kérdésére elmondta: lakossági bejelentés alapján értesültek a megsebzett szarvas hollétéről.

– Kányási lakosok jelezték társaságunk felé, hogy egy betegnek tűnő dámbikát láttak a közeli erdő környékén. Értesítettem a hivatásos vadászokat, akik a helyszínre érve megállapították, hogy a vad oldalán széles sérülés tátong, ami miatt az állat teljesen legyengülve fekszik a fűben. A seb annyira súlyos volt, hogy az mindenképp a dám kimúlásához vezetett volna. Azért, hogy az állat ne szenvedjen tovább, engedélyeztem a kilövését. A sebből a vadászok végül egy ötven centiméter körüli nyílvesszőt távolítottak el, ami jellemzően a nyílpuskák kelléke. Ez a fegyver vadászati célra nem használható, mivel tiltott eszköznek minősül. Az esettel kapcsolatban feljelentést tettünk, a rendőrség nyomozást indított – ismertette az ügy részleteit Szarvas Imre.

Az állat sebéből (képünkön nem mutatjuk) a vadászok egy ötven centiméter körüli nyílvesszőt távolítottak el
Fotó: H. Cs. / NMH

Amint kifejtette: az utóbbi időben több alkalommal találtak már orvvadászok által megsebzett, majd később elhullott vadtetemeket. A vadászmester arra is rámutatott, hogy tapasztalataik szerint az orvvadászok leggyakrabban hurkokat, csapdákat vagy lőfegyvert használnak az állatok elejtésére, azonban ez volt az első alkalom, hogy nyílpuskával meglőtt szarvasra bukkantak.

Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense megkeresésünkre elmondta: a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság állatkínzás bűntett gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen. A rendőrkapitányság szakértők bevonásával vizsgálja az ügy körülményeit, továbbá azt is, hogy az eset kapcsán más bűncselekmény is megvalósult-e.

A Bűnügyi Statisztikai Rendszerben több tájékoztató jellegű adat is található az orvvadászattal kapcsolatban. Például az elkövetés helye szerint regisztrált bűncselekmények számának összesítése alapján 2013 és 2018 között Magyarországon az orvvadászattal összefüggésben 909 esetet regisztráltak, amelyek közül 46 történt Nógrádban. Szűkebb hazánk nyolc megyénél tudott kedvezőbb adatokat felmutatni. A statisztikából továbbá az is kiolvasható, hogy 2017-ben az országban összesen 123 orvvadászatot regisztráltak, míg egy évvel később ez a szám már 352-re rúgott. A tendencia megyénkben is megfigyelhető, ahol 2017-ben még csak hat ügyet tartottak nyilván a bűnügyi rendszerben, míg 2018-ban már tizenötöt.

A kányási esettel kapcsolatban Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára elmondta: a nyílpuska tiltott eszköz a vadászok körében. Mivel ilyen fegyvert vadászati célra nem lehet használni, ezért a dámszarvas megsebzése orvvadászatnak minősül. Szabó László emellett azt is hangsúlyozta, hogy tapasztalataik szerint a megyében sajnos rendszeresek az engedély nélküli vadászatok. Ugyanakkor az esetek többségét a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sikerrel deríti fel.

Technika nehezíti a lefülelést

Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára kifejtette: nincs könnyű dolguk az engedély nélküli vadászat megakadályozása terén, hiszen a technikai háttér folyamatos fejlődése az orvvadászokat segíti.

– Akár hőkamerát vagy infra céltávcsövet is be lehet már szerezni, mindez csak pénz kérdése. Mivel az ilyen eszközöknek köszönhetően az orvvadászoknak nem szükséges lámpával világítaniuk sötétedés után, így éjszaka a területen járó vadászok nem látják őket. Az orvvadászok által rendszeresen használt hangtompító is tiltott eszköznek minősül. Egy vad nem csekély értékkel bír, így az orvvadászat nagy kárt jelent a vadásztársaságoknak – közölte Szabó László, majd hozzátette: emiatt, ha ilyen esetet tapasztalnak, a vadászatra jogosultak nem tehetnek mást, mint hogy a rendőrség segítségét kérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában