természet

2021.03.10. 15:27

Nyílnak a kora tavasz vadvirágai és sorra érkeznek a vándormadarak Nógrádba

Fagyosak még a reggelek, de tavaszodik szépen, egyre több jelét látni a természetben.

Faragó Zoltán

Virít a fekete kökörcsin a Boszorkánykőn. Talán a globális felmelegedés miatt van, hogy már két héttel korábban virít, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Idén február végén már kinyílt, míg régebben március közepére esett a virágzás nagy része NMH/Faragó Zoltán

A vándormadarak sorra érkeznek, február végén már a salgótarjáni Tóstrandon szaladgált a barázdabillegető, pár napra rá megérkeztek a környékre a seregélyek, Maconkán felbukkant egy pár bütykös hattyú, a vonulás idején rendszeresen látható búbos vöcskökkel együtt. Itt már elő- bújtak a mocsári teknősök is. Az eresztvényi bükkösben már vagy három hete szólt öblös hangján a kék galamb, a város közepén is dalra fakadt az erdei pinty, a fekete rigó, a zöldike. A Cserhátban járva a magasba emelkedve énekel a mezei pacsirta. A kora tavasz első vadvirágai, a kökörcsinek is kinyíltak, idén szokatlanul korán, de a megszokott helyen, a bazaltsziklákon.

 

 

Címkék#tavasz#2021

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában