Megtelt a gyarmati kórház Covid-osztálya, átszervezésre kényszerültek

Elérte a maximális kapacitását a balassagyarmati kórház Covid-osztálya – jelentette be közösségi oldalán Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere.

Nool

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere csütörtökön a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán jelentette be, hogy a kormányhivatal az elmúlt 4 napban 67 covid-fertőzöttet és 25 kontakt személyt helyezett karanténba. Hozzátette: megállt az új fertőzésszám exponenciális növekedése, viszont továbbra sem csökken a mértéke.

A balassagyarmati kórházban a covid részlegeken 205 beteget kezelnek, közülük több mint 20-an voltak csütörtökön lélegeztető gépen, és egyre több a súlyos beteg. A betegszám elérte a kapacitás maximumát – írja bejegyzésében Csach Gábor.

A városvezető hozzátette: a kórházban végre megkezdődött az oltások tömeges beadása, mai napon csak az itteni oltóponton több mint 420-an kaptak oltást. Egyrészt a krónikus betegek, az idősek, a rendvédelmi dolgozók és a múlt hétvégén sms-t kapott regisztráltak oltása van soron. De folytatódik a szociális és egészségügyi dolgozók oltási programja is, a hétvégéig várhatóan közel ezer adag vakcinát oltanak a kórház Rehabilitációs pavilonjában kijelölt oltóponton.

A polgármester azt is közölte, hogy a kórházvezetés a maximális covid-betegszám és a tömeges oltások megindulása miatt átszervezésre kényszerült, ezért az alábbi átmeneti intézkedéseket hozta:

  • átmeneti időre nem fogadnak új covid-betegeket a részlegeken
  • átmeneti időre Salgótarjánba kerül a fekvőbeteg ellátás a sebészet és a szülészet-nőgyógyászat osztályain. Itt – éppen úgy, mint novemberben – újabb covid-gyógyító részleget alakítottak ki.
  • a terhesgondozás és a nőgyógyászati járóbeteg rendelés rendje változatlan.
  • a traumatológiai ellátás akut esetekre szűkül.
  • a járóbeteg szakrendelés a novemberi csúcshoz hasonló csökkentett működésre vált, az erről szóló részletes tájékoztató nemsokára megjelenik a kórház honlapján http://kenessey.hu/covid addig a jelenlegi elérhetőségeken lehet érdeklődni, illetve időpontot foglalni.
  • a jövő héten szintén átmeneti időre a pásztói Margit kórházba (itt nincs covid-ellátás) költözik a krónikus belgyógyászati és ápolási osztály
  • mindezzel együtt átmeneti időre a Dr. Kenessey Albert kórházunk lett a megyei neurológiai aktív ellátó központ is
  • A kórházi szakszemélyzet emberfeletti terhelésben dolgozik, Csach Gábor arra kér mindenkit, aki ezt megteheti, hogy apró finomságokkal, frissítőkkel segítse a dolgozók munkáját, éreztessük velük, hogy hálásak vagyunk azért a fegyelemért, és kitartásért, amit egy éve végeznek a járvány frontvonalában a betegekért.

    Hozzátette: aki teheti, a kórház szívesen fogad éjszakai és hétvégi műszakba is egészségügyi végzettségű ápolói önkéntes munkát, takarítói önkéntes munkát, és adminisztrátori feladatokra segítséget.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában