bundás szeretetcsomagok

2021.03.21. 19:45

Igazi nyugalom szigete a nőtincsi farm, ahol az alpakák a lelket is gyógyítják

A lélekgyógyítóként is gyakran emlegetett alpakák bájos megjelenésükkel könnyen belopják magukat bárki szívébe, mi több csupán a jelenlétük megnyugtató. Nőtincsen egy igazi alpakafarmon jártunk, ahol közelebbről is megismerhettük ezeket a mérhetetlenül aranyos patásokat.

K. K.

A Rétságtól alig pár kilométerre lévő Nőtincsre látogattunk, a Seholsziget Élményfarmra, ahol egy házaspár nagy szeretettel és odaadással gondozza népes állatseregét. A mintegy húsz hektáron lévő területen Markó Judit, a birtok egyik megálmodója kalauzolt végig minket.

– Naspolya, Csoki, Natka gyertek – hívogatta gazdájuk az alpakákat, akik egyébként egész jól hallgatnak a nevükre, főleg akkor, ha egy kis nassolni valóról van szó.

Bár többségben füvet legelnek, kapnak szénát és vitaminos falatokat is, amely a természetes hegyvidéki élőhelyeikről származó tápanyag-szükségletüket pótolja, ugyanis a magyarországi legelők szeléntartalma nem elegendő az Andok legelőihez szokott patások számára – tudtuk meg Markó Judittól, aki néhány éve szeretett bele az alpakatartásba.

A félénk természetű jószágok könnyen lekenyerezhetők egy kis nassolni valóval
Fotó: Ladóczki Balázs

– Az alpakák alapvetően jámbor és kíváncsi természetű állítok, jelenlétük békét, nyugalmat áraszt, ami segít csökkenteni a szorongást. Emiatt a tulajdonságuk miatt gyógyításra, terápiás állatként is alkalmazzák őket, de ez inkább külföldön tapasztalható – meséli gazdájuk, aki arról is beszélt, hogy az alpakák nyugodt természetük mellett rendkívül stresszérzékenyek is. Mint elmondta, nem hagyják csak úgy magukat megsimogatni, ezért fontos, hogy az ember nyugodtan, óvatosan közelítsen feléjük. Erre minden látogató figyelmét felhívják a foglalkozások során.

– Fülükhöz, fejükhöz és nyakukhoz kiváltképp érzékenyek, ha hozzányúlnak. A lámákkal ellentétben ők leginkább egymást köpködik, de ha valakinek nem szimpatikus számukra a közeledése, akkor félelmükben elereszthetnek egyet-kettőt, akár még rúghatnak is – magyarázta gondozójuk.

Bohókás kinézetükkel bármikor képesek mosolyt csalni az emberek arcára
Fotó: Ladóczi Balázs

Miután az először távolságtartó alpakákat vitaminfalatkával lekenyereztük, közelebbről is szemügyre vehettük csoda finom bundájuk, amit gyapjúként is nagyra értékelnek.

– Bundájuk vastag, tömött, de nagyon finom szálakból áll, így a belőlük készült ruhanemű nem irritálja a bőrt, tartós, nagyon meleg és puhább, mint a juhok gyapja. Színük változó, általában barna, de gyakoriak a vöröses, fehér és a fekete példányok is – ismertette Markó Judit, aki éppen Naspolya egyedi színátmenetes gyapját mutatja, amely az éj-feketéből a csokoládébarnába vált át.

Mint megtudtuk, Naspolya egy huacaya alpaka példány, amelyeknek rövidebb, tömöttebb szőre van, ellentétben a suri változatával, amelynek hosszabb, finomabb, selymesebb és könnyebben megmunkálhatóbb a gyapja.

A farmon élő alpakák levágott gyapját kiváló minőségű fonalak gyártásra hasznosítják, amely ideális sálak, pulóverek és különböző ruhaneműk elkészítésére. Érdekesség, hogy gyapjújukból kinyert keratin anyagot kézzel készített szappanok előállítására is használják, amit helyben a farmon is árusítanak.

Márkó Judit szerint, manapság sokan érdeklődnek az alpakák iránt, de ahhoz, hogy akár harminc évig is eléljen, megfelelő tartási körülményeket kell biztosítani számukra.

– Bár szívesen van együtt más állatokkal, az alpakát nem helyes egyedül tartani, ugyanis csak a saját fajtársai között érzi jól magát. Ehhez pedig elsősorban megfelelő méretű – alpakánként 500 négyzetméter – legelő szükséges. Nem tartom helyesnek, amikor az ember a saját élvezetére vesz ilyen állatot, és tegyük fel a szobában tarja. Ez végzetes is lehet számukra a magányosság miatt – hívta fel a figyelmet Markó Judit.

A birtokon népes állatsereg él békében egymás mellett, az alpaka csorda csak a farm egy kis szelete volt. Ottjártunkkor találkoztunk lámával, egzotikus papagájjal, vietnámi csüngőhasú disznóval, szamarakkal, kecskékkel és különleges baromfikkal is.

A járvány miatt egyelőre a Seholsziget Élményfarm nem fogad a teljes területén látogatókat, a nagyközönség csak az alpakákat – kisebb csoportban, előre bejelentkezve – látogathatja.

– Az koronavírus miatt elrendelt korlátozó intézkedések anyagi szempontból minket is nehéz helyzetbe hoztak, ugyanis a bevétel fő forrását a belépőjegyek jelentik. Emiatt több lovunkat el kellett adnunk, hiszen a többi állatról ugyanúgy kell gondoskodni és etetni őket – mondta Márkó Judit hozzátéve, bízik abban, hogy mielőbb túljutunk a járványon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában