kézimunka

2021.03.13. 11:20

Húsvéti tojás is készül a szécsényi alkotó csipkéiből

Kézimunkázik, csipkét készít, s ezt a tudását nagy örömmel adja át a következő nemzedéknek és az érdeklődőknek. Magulya Miklósné, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagja újabban a viaszvirágok világában is egyre jobban elmélyül.

Szenográdi Ferenc

Leginkább használati tárgyakat és viselhető darabokat szeret készíteni az alkotó

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Magulya Miklósné örömmel gondol vissza az általános iskolás gyakorlati óráira. Kisdiákként a jó időben a mezőgazdasággal, kertészkedéssel foglalkoztak. Télen a fiúk fúrtak, faragtak, a lányok pedig kézimunkáztak és elsajátították a főzés, sütés alapismereteit.

– A hímzés, horgolás, kötés, varrás ismereteit Karczagi Vera tanárnőnek köszönhetem – mondta a kreatív nyugdíjas, aki úgy tartja, hogy kézügyességét ezermester édesapjától örökölte. Ahogy mondta, az általános iskolában szerzett ismeretei alapján még kabátot és egyéb ruhaneműket is tudott készíteni később a gyermekeinek. Ma jó érzés tölti el, amikor munkadarabjait kiállításokon is látja, de ő alapvetően a viselt dolgok készítésének a híve. Csipkéből karácsonyfadíszt, húsvéti tojást is készít.

Leginkább használati tárgyakat és viselhető darabokat szeret készíteni az alkotó
Fotó: Sz.F. / NMH

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületében, amelynek 2007-től tagja, a Nagy Vilmosné és Zsidai Henrietta által vezetett szakkörön tanulta meg a vert csipke készítését. Az egyesület tagjaként több alkalommal is részt vett Budán a Mesterségek Ünnepén.

– Ott tanultam meg a frivolitást. Művészeti értékként a varrott csipkét, mint például a halasi, a frivolitást, valamint a vert csipkét tartják számon – mondta. Hozzátette, hogy egyesületük jó kapcsolatot tart fenn a lengyel és szlovák csipkekészítőkkel. A rozsnyói csipkekészítők például több mint 20 csipkekészítési metódust ismernek, s szívesen átadják tudásukat az évente megrendezett Nemzetközi csipkekiállítás és konferencián.

Magulya Miklósné a csipkézés mellett elsajátította a szalmafonás, az agyagozás és a vesszőfonás ismereteit is. A szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban a 2014–2015-ös tanévben alakult meg a csipkekészítők szakköre, ahol társával, Vajda Bélánéval bevezették a gyermekeket a csipkekészítés rejtelmeibe. Nagy öröm volt számukra látni a lelkes gyerekeket, akik országosan is szép sikereket értek el.

Ő három tanéven keresztül kapcsolódott be a szakkör munkájába, de Vajda Béláné azóta is folytatja, bár jelenleg szünetel a szakkör munkája. Magulya Miklósné Törökné Petró Máriával felnőttek részére tart csipkekészítő tanfolyamot Kozárdon. A vírus miatt most szünetelnek a foglalkozások.

Az alkotó elmondta, hogy a csipkekészítésnél nagyon sok orsóra van szükség. Egy-egy munkadarab elkészítéséhez 80–100 párra is.

– Szeretem a kihívásokat, megtanultam az orsó készítését, és különböző használati tárgyakból szép egyedi darabokat hozok létre – fűzte hozzá, s azt is elárulta, hogy az utóbbi időben viaszvirágok nevelésével is elkezdett foglalkozni, jelenleg több mint százféle kisebb és nagyobb virág található a lakásukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában