művészet

2021.03.12. 14:25

Derkovits-ösztöndíjat nyert alkotásaival a fiatal Nógrád megyei képzőművész

Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjban részesült a fiatal Nógrád megyei alkotó, Bánkúti Gergő, akinek pályaművei a fővárosi Műcsarnok Derkó 2021 című online tárlatán a napokban kerültek kiállításra.

K. K.

Bánkúti Gergő ösztöndíjat nyert munkái a budapesti Műcsarnokban

Forrás: Derkó 2021

Idén 66. alkalommal adták át a Derkovits Gyula festő és grafikus tiszteletére elnevezett képzőművészeti ösztöndíjakat. A járványügyi helyzetre tekintettel a díjazottak alkotásaiból március 5-én online kiállítás nyílt a budapesti Műcsarnokban, Derkó 2021 címmel.

A szakmai zsűri 170 pályázó közül választotta ki azt a 26 művészt, akik az ösztöndíjon keresztül 200 ezer forintos havi támogatásban részesülnek egy éven keresztül. Az idei díjazottak között van Bánkúti Gergő is, aki művészeti pályája során első alkalommal kapta meg az állami kitüntetést.

Bánkúti Gergő ösztöndíjat nyert munkái a budapesti Műcsarnokban
Fotó: Derkó 2021

A fiatal képzőművész legfrissebb tusrajzai és kerámia alkotásai az ember és szimbólumainak kapcsolatát ábrázolja, már-már abszurd, szürreális formában.

– Korábbi munkáimban is meghatározó szerepe volt a jelképeknek és a szimbolikus gondolkodásnak, amely azt gondolom, a művészet egyik lényegi pillére. Legújabb papír-tus sorozatom és kerámiáim különös, új kontextusba helyezik ezeket a jelképeket. Emberek fura dolgokat csinálnak velük, vagy éppen ellenkezőleg. Néha különböző mitológiai alakok lépnek kapcsolatba emberi eszközökkel, használati tárgyakkal, majd egyszer csak egy őskép nő ki az ember fejéből. Az ember és szimbólumainak viszonyán túl, nagyon érdekel a mindennapi tárgyaink és környezetünk szakralizálása, a jelképekre való intuitív rábukkanás ebben a jellemzően gyökértelen, önmagunktól elidegenedett világban – mondta műveiről Bánkúti Gergő.

– Az emberi léthez szorosan hozzátartozik a jelképes gondolkodás, ami szerintem alapvetően a természettel való együtt létezésünk következménye. Azt gondolom, ennek az együtt-létezésnek a hiánya hívta életre bennem ezeket a munkákat – tette hozzá.

A korlátozások miatt a Műcsarnok valamennyi kiállítása, így az április 4-ig tartó Derkó 2021 is virtuális sétán járható körbe.

Derkovits-ösztöndíj

Az 1955-ben alapított, Derkovits Gyula festő- és grafikusművészről elnevezett ösztöndíj a 35. életévüket még be nem töltött művészek pályakezdését támogatja. A díjat 26 művész, legfeljebb három egymást követő évben nyerheti el, melynek összege havi bruttó 200.000 Ft. A pályázók műveit az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért független szakmai zsűri bírálja el. A bizottságnak ebben az évben 170 alkotó közül kellett választania. A pályáztatás és pályázatkezelés feladatait a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában