kilátástalanság

2021.03.22. 19:40

Beteg édesapjáról és hat gyermekről kell gondoskodnia a fiatal nógrádmarcali nőnek

Egy nehéz körülmények között élő nógrádmarcali család az emberek segítségét kéri, hogy a súlyosan beteg édesapjuk számára sterilizált szobát és megfelelő fürdőszobát alakíthassanak ki az otthonukban. A segítségkérésnek hamar híre ment a közösségi médiában.

Lászlók Judit

Édesapja mellett három fiatalkorú testvéréről, és három saját gyermekéről is gondoskodnia kell Georginának

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A 26 éves Berkiné Oláh Georgina élettársa segítségével neveli három kisgyermeküket, Amirát, Maját és Elenát, illetve ők gondoskodnak a fiatal nő három kiskorú testvéréről, Krisztoferről, Virginiáról és Vanesszáról is. A gyereknevelés mellett ő ápolja a súlyosan beteg édesapját is, és az elmúlt időszakban nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

A család kálváriája akkor kezdődött, amikor Oláh Ottó, az édesapa 2016-ban megbetegedett. Több stroke-ot kapott és mozgásképtelenné vált.

Oláh Georgina (középen) beszámolt édesapja betegségéről is a közösségi oldalon
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

– A nagynéném közbenjárásának köszönhetően édesapám eljutott egy budapesti kórházba, ahol megmentették az életét. Az orvosi papírok szerint a testének a fele lebénult, a valóságban viszont a másikat sem tudja teljes mértékben mozgatni. Nem tud önállóan felülni, fürödni és enni sem – mondta Berkiné Oláh Georgina.

Aztán tavaly januárban az édesanyánál, Gál Erzsébetnél diagnosztizáltak gyógyíthatatlan betegséget.

– Amikor édesanyám beteg lett, visszaköltöztem a szüleimhez, hogy segítsek nekik. Végül rövid időn belül elvesztettük anyukámat, ami mindannyiunk számára a mai napig felfoghatatlan – mondta könnyek közt a fiatal anyuka.

Édesapja mellett három fiatalkorú testvéréről, és három saját gyermekéről is gondoskodnia kell Georginának
Fotó: H. Cs. / NMH

A család csekély jövedelemből él. Georgina élettársa a munkahelyén maximum napi hétezer forintot keres, amit ételre fordítanak. Ezért is jelent némi könnyebbséget számukra, hogy a két ovis kislány kap ebédet az intézménytől a hétköznapokon. A helyzetüket azonban tavaly ősszel tovább súlyosbította, hogy Oláh Ottótól elvettek minden jövedelmet és a közgyógyellátást.

– Hosszas utánajárást követően kiderült, hogy egy rokon igénybe vette utána az ápolási segélyt, azonban a felülvizsgálatra már nem vitte el. Erről mi nem tudtunk. A családsegítő felvilágosított arról, hogy mindez újraigényelhető, de időbe telik az eljárás, így most a drága gyógyszereket önerőből finanszírozzuk – mondta Berkiné Oláh Georgina.

Az édesapa ellátásához nagy szükség lenne egy sterilizált szobára és egy megfelelő fürdőszobára is, ehhez kérik az emberek támogatását a közösségi médián keresztül.

– Ahol most élünk, az egy szocpolos ház, tele hibákkal. Amíg a szüleim dolgoztak, megpróbálták élhetővé tenni az otthonunkat. Édesapám szobája régen konyha volt, ami most egybenyílik a nappalival. Ezt a helyiséget jó lenne különválasztani egy ajtóval, valamint úgy átalakítani, hogy könnyebb legyen tisztán tartani. Az elavult fürdőszobába szeretnénk egy zuhanyzót beépíteni, illetve az ajtót kellene megnagyobbítani, hogy a tolókocsi is beférhessen rajta. Mindezekhez bármilyen segítséget elfogadunk, nemcsak pénzt, hanem építőanyagot és munkaerőt is. Persze, nem tagadom, hogy szegények vagyunk, sokszor még ételre is alig futja. Ezért akármilyen adománynak örülünk – mondta Berkiné Oláh Georgina.

A felhívást rengetegen megosztották és néhányan már támogatták is őket pár ezer forinttal, amiért nagyon hálásak. Mint mondják, a hozzászólásokban ugyanakkor többen is elítélték a segélykérésüket anélkül, hogy ismernék az életüket. Ennek ellenére bíznak a jó emberek segítségében.

Ha valaki szeretné támogatni a nehéz helyzetbe került családot, akkor a 06-30/968-7164-es telefonszámon felveheti velük a kapcsolatot.

A járvány is nehezíti a mindennapokat

Berkiné Oláh Georgina elmondta, az élete már édesanyja halála előtt sem volt könnyű. – Az előző házasságomból van három kisfiam. Egy másik faluban éltem velük a nagymamámnál. A halála után a házát eladták, így nekünk el kellett költöznünk. Sajnos, nem volt hová mennem, így átmenetileg a fiúk nevelőszülőkhöz kerültek. A volt férjemre nem számíthatok, jelenleg is zajlik a válási procedúra. A kialakult nehéz helyzetünket pedig tovább fokozza, hogy a fiúkkal nem tudom tartani a kapcsolatot – mondta sírva a családanya. Hozzátette: – A járvány miatt minden gyerek itthon van, így nagyon nehéz egyszerre rájuk is figyelni és édesapámat ápolni. Mindössze egy mobiltelefon van, aminek segítségével a középiskolás Krisztofer tanul, a lányok papíralapon vesznek részt az oktatásban. Szerencsére jó gyerekek, és mindannyian segítenek, ha szükség van rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában