művészet

2021.03.29. 19:55

Az érzelmeket örökíti meg képein a salgótarjáni fotográfus

Az erdélyi születésű Sziszik Dániel nyolc évvel ezelőtt vált a fotózás rabjává, képeinek középpontjában leginkább az ember áll. A jelenleg Salgótarjánban élő fényképész a veszélyhelyzet elmúltával az egyik helyi könyvesboltban állítaná ki fotósorozatát, amely a régi idők bárjeleneteibe enged bepillantást.

Palchuber Kinga

Sziszik Dániel egyik nagy példaképe a szakmában Szipál Márton magyar–amerikai fotóművész, akitől személyesen is volt lehetősége megszerezni a tudást

Forrás: Beküldött

Sziszik Dániel 1999-ben költözött Magyarországra, több évig Budapesten élt és dolgozott. Három esztendeje azonban a szerelem bekopogtatott az életébe, s akkor a szíve Salgótarjánig húzta.

– A fotózás 2013-ban vált az életem részévé, eleinte sok témát megkattintottam, végül rájöttem, hogy az embereket, az érzelmeket, a gesztusokat szeretem leginkább megörökíteni – mondta a fényképész, aki egy fotósiskolát is elvégzett Újpesten. Sziszik Dániel egyik nagy példaképe a szakmában Szipál Márton magyar–amerikai fotóművész, akitől volt lehetősége személyesen is tanulni a fényképezés rejtelmeiről.

Sziszik Dániel egyik nagy példaképe a szakmában Szipál Márton magyar–amerikai fotóművész, akitől személyesen is volt lehetősége megszerezni a tudást | Fotó: Beküldött

– Idővel rájöttem, hogy a művészi fotózás nem az én világom, sokkal jobban élvezem az esküvői, családi fotók készítését. Mindig arra törekszem, hogy a képeken az emberek legideálisabb és legjobb oldalát mutassam meg, amely hozzáad egy parányi pluszt a látottakhoz – emelte ki a fotós.

Mint mondta: szeret itt élni, ugyanis egy hasonló kisvárosban nőtt fel a romániai Szi­lágy megyében. A beilleszkedés sem ment nehezen számára, a Nógrád Megyei Fotó Klub egyből a csapatába fogadta. Élvezi, hogy a találkozásokon a hasonló érdeklődésű emberekkel cserélhetnek jó tapasztalatokat.

– Szenvedélyből fotózom, de maximalistaként mindig arra törekszem, hogy a lehető legtöbbet kihozzam az adott fotótémából! – tette hozzá Sziszik Dániel.

A fényképész sikerként említette, hogy első koncertfotózásának eredményét az Edda zenekar jubileumi könyvében láthatta viszont. Hasonló büszkeség számára, hogy a Beat­rice együttes 40 éves fennállásáról kiadott többlemezes dvd-n is helyt kaptak a képei. Sziszik Dániel több budapesti tárlaton bemutatta már alkotásait, de a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének szalonjában is kiállították már fotóit.

A salgótarjáni fotós tervei között szerepel, hogy a szolgáltatói szférában minél jobban kiteljesedjen. Emellett nagy álma egy műterem megnyitása, ahol tovább bontogathatná kreativitását.

Kiállításra készül

A salgótarjáni fotós a járványhelyzet elmúltával a salgótarjáni Libri könyvesboltban szeretne megvalósítani egy fotókiállítást. – A fényképsorozat egy amerikai bárjelenetet ábrázol azokból az időkből, amikor a szeszes italok fogyasztása tiltott volt. Az ötlet egy sminkes ismerősömtől származik, akivel sokat dolgoztunk együtt Budapesten. Összeállítottunk egy jó csapatot, és megszületett az eredménye – mondta Sziszik Dániel. A helyi könyvesbolt tavaly indította el a kezdeményezést, hogy segít a helyi művészeknek, alkotóknak a bemutatkozásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában