Salgótarján

2021.02.09. 12:57

Több évtizede kiemelkedő munkát végeznek a tarjáni éremgyűjtők

A napokban ünnepelték a megyeszékhely várossá nyilvánításának kilencvenkilencedik évfordulóját, valamint a magyar kultúra napját a József Attila Művelődési Központban. Mint minden esztendőben, így idén is ezen az eseményen vehették át a kitüntetettek az önkormányzat által alapított elismeréseket.

G. K.

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Salgótarján Civil Társadalmáért díjjal jutalmazták a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nógrád megyei szervezetének salgótarjáni csoportját. A méltatásban elhangzott, hogy a szervezet több évtizede kiemelkedő munkát végez megyénk és Salgótarján hagyományainak a feltárásában, megőrzésében, illetve a helytörténeti értékek megismerésében és megismertetésében.

A közel fél évszázados múltra visszatekintő egyesület, 50-120 fős tagsággal működve, meghatározó szerepet tölt be a város civil életében. Foglalkozásaikat a salgótarjáni József Attila Művelődési Központban tartják. A múlt emlékeinek összegyűjtésével, megőrzésével és közkinccsé tételével segítik a nemzeti értékek megmentését. A szervezet tagjai számos esetben gazdagították dolgozataikkal, ismeretterjesztő előadásaikkal a numizmatikai és a helytörténeti ismereteket.

Tevékenységükben jelentős szereppel bírnak a megyeszékhely egykori ipari üzemeihez és egyesületeihez kapcsolódó éremformák, sporttrófeák, részvényjegyek gyűjtése és megőrzése.

Értékeiket − a salgótarjáni bélyeggyűjtőkkel szorosan együttműködve − évente tematikus tárlatokon is bemutatják. Népszerűek a csoport által megrendezett helyi, illetve balassagyarmati hobbibörzék. A nevezetes salgótarjáni és Nógrád megyei személyiségekhez kapcsolódóan érmék kiadásával is foglalkoznak. Legutóbbi munkájuk tavaly Zenthe Ferenc születésének a századik évfordulója alkalmából készült emlékérem volt. Rendszeresen bekapcsolódnak az országos vándorgyűlések megrendezésébe, továbbá helyet adtak a Hóman Bálintról elnevezett nyári egyetemeknek is.

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nógrád megyei szervezetének salgótarjáni csoportja értékmegőrző munkájával eredményesen járul hozzá a városi identitástudat erősödéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában