buddha

2021.02.04. 08:23

Taron is az interneten ünneplik a tibeti új esztendőt

Rendhagyó módon köszöntik idén a tibeti újévet.

Nagy Orsolya

A Tara templom. Többször tartanak online meditációkat

Forrás: NMH

Fotó: V.L.

A jelenlegi járványügyi helyzet miatt ugyanis online zajlik majd az ünnepség. A buddhista közösség az ezeréves tibeti buddhizmus hagyományvonalát követi. Ennek az időszámításnak a lényege, hogy a Holdhoz igazodik és két ciklus egészíti ki egymást, azaz a 12 állatjegy és az öt elem, amelyek párosítva jelennek meg.

Az újévi ünnepség megegyezik a tibeti szokásokkal. A tibeti naptár szerint idén a 2148. évet írjuk, amely a Fém Ökör, azaz a nőstény éve. A holdújév alkalmával Tibetben nagy ünnepségeket rendeznek ebben az időszakban, amely akár 15 napig vagy még tovább is tarthat.

A tradíciónak megfelelően az újév első három napja a családé, ugyanakkor az ünnepek túlterjeszkednek a házak falain, hiszen a szomszédok örömittasan köszöntik egymást jó szerencsét kívánva.

A Tara templom. Többször tartanak online meditációkat
Fotó: V.L. / NMH

A holdújév első napján a tibeti családok monostorokat látogatnak, így ünnepelve az új esztendőt. A családok ilyenkor kitakarítanak, különleges ételeket készítenek és új ruhát vesznek fel, ezzel is tisztelegve az ünnep előtt. Az emberek felajánlásokat, füstölőket és borókaágakat visznek, hogy megtöltsék a levegőt finom illattal. A boldogság hangulata és a reménységé uralkodik a légkörben.

Az online ünnepség február 13-án 15 órakor kezdődik, amely során elsőként Láma Csöpel szellemi vezető tanítását hallgathatják meg az érdeklődők. Ezt követően tűzszertartás lesz, végül csö-szertartással fejezik be a rendezvényt. A buddha közösség egyébként rendszerint szervez online meditációkat is, amelyeken bárki részt vehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában