hóhelyzet

2021.02.10. 08:43

Megbénította a forgalmat a keddi havazás Nógrád megye útjain

Szinte percenként történtek balesetek a kedd délutáni havazás következtében megváltozott útviszonyok miatt. Kamionok, buszok és személyautók akadtak el a megye útjain, de a vonatközlekedést is nehezítette az ítélet idő.

Nool

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A kedd délutáni erős havazás jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben. Az " target="_blank" rel="noopener noreferrer">utak számos településen nehezen járhatók, a megye egyes részein pedig járhatatlanok voltak. A Nógrád megyei tűzoltóknak összesen 16, a rendkívüli időjárással összefüggő műszaki mentés miatt kellett beavatkozniuk – tájékoztatta portálunkat Molnár Adrienn a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

A hó miatt elakadt kamionok nehezítették a forgalmat késő délután a 2-es főúton, Drégelypalánk külterületén, valamint Somoskőújfaluban is. Nőtincs közelében az árokba csúszott egy autó, a rétsági hivatásos tűzoltók és a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, az önkéntesek gépjárműfecskendőjével vontatták ki az árokból.

Kamion és személyautó karambolozott a 23-as főúton, Mátraterenye és Nemti között. A helyszínre a pétervásárai hivatásos tűzoltók és a bátonyterenyei önkéntes tűzoltók érkeztek.

A jelentős havazás a buszok és a vonatok közlekedésére is hatással volt. Elakadt egy helyközi járat Salgótarjánban a Móricz Zsigmond úton, a Salgó úton pedig egy helyijáratos csuklós busz hátsó része csúszott az árokba. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói és a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei kézi erővel tolták ki a járművet. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Tegnap a csapadékos időjárás miatt több helyszínen is úttestre dőlt fák, leszakadt faágak miatt kellett beavatkozniuk a Nógrád megyei tűzoltóknak – mondta Molnár Adrienn. A Vácról Balassagyarmatra tartó személyvonat egy vasúti pályára dőlt fa miatt Drégelypalánk és Balassagyarmat között vesztegelt, az esti órákban pedig Berkenye és Szokolya között dőlt egy fa a vasúti sínekre. A rétsági hivatásos tűzoltók és a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai motoros láncfűrész segítségével szüntették meg a forgalmi akadályt. Az éjszaka folyamán Drégelypalánk és Dejtár között összesen hat darab fa dőlt a vasúti sínekre, melyeket a rétsági hivatásos tűzoltók távolítottak el.

A Magyar Közút a következő napokban is teljes kapacitással, minden rendelkezésére álló humán és gépi erőforrásával is azon dolgozik, hogy a folyamatos közlekedési feltételeket biztosítsa a járművezetők részére – közölte portálunkkal a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya. Hozzátették: arra kérik az autósokat, hogy a héten várható téliesebb időjárás, főleg a havazás, az ónos eső és a viharos széllökések miatt, mielőtt útnak indulnak, előtte tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat.

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szerint, szerdán még néhány helyen havazásra lehet számítani, de a délelőtti órákban az északi megyékben átmenetileg ónos eső is előfordulhat. Emellett az északnyugati tájakon és az Északi-középhegységben lehet vegyes csapadék, amely majd visszavált esőbe. Estétől azonban a Dunántúl északnyugati részein a beáramló hideg levegő hatására ismét havas esőre, majd hóra kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északi felén 0 és +6, a déli megyékben 7 és 11 fok között alakul. Csütörtökön csökken a csapadékhajlam, de hózáporok helyenként még este is előfordulhat. Megerősödik, sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél. A reggeli órákban -7, +6 fokot mérhetnek, majd napközben az enyhébb keleti vidékeken is fagypont alá hűl a levegő.

Körbejártuk és megnéztük milyen volt a ❄hóhelyzet❄ a megyeszékhelyen:

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2C7fpEVS8Uh--93bDp2ygOa1kBzBihKdE6Ek1DWqH8xNUY5yt3hlBUudQ&v=BWSGeDXejeM&feature=youtu.be

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában