körkép

2021.02.21. 14:50

Feladat sok van, de a Nógrád megyei közmunkások fogynak

Évről évre kevesebb közmunkást foglalkoztatnak a települési önkormányzatok. Akik tudtak, elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, így jóval kevesebb és képzetlenebb munkaerővel kell megoldani a felmerülő feladatokat.

Gulyás Edina

Pásztón jelenleg alig száz közmunkás dolgozik, márciustól pedig még kevesebben lesznek

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

– Diósjenőn a közmunkaprogram indulásakor nyolcvanan is részt vettek abban, aztán rohamosan csökkent a közmunkások száma, mára tíz körüli létszámot alkalmazunk – tájékoztatott Székely József polgármester. – A Start-munkaprogramban foglalkoztatjuk a helyieket, szociális és mezőgazdasági területen. Előbbihez tartozik egyebek mellett a csapadékvíz elvezetése, faapríték előállítása, kisebb felújítások, a közterületek karbantartása és a par­lag­fű­-men­te­sí­tés is. Utóbbiban pedig gyümölcsöst és gyógynövénykert telepítését végezzük.

Mint mondta, a programnak köszönhetően jelentős összeget fordítottak eszközbeszerzésre, így a megfogyatkozott létszámú közmunkásokkal is el tudják látni a felmerülő feladatokat.

Ludányhalásziban 2011–12-ben volt a legtöbb közfoglalkoztatott, kicsivel több mint százan dolgoztak a programban. Jelenleg 22 személyt tudna foglalkoztatni az önkormányzat, azonban csak 18-an tevékenykednek közmunkásként.

– A falu adottságai miatt – mivel igen hosszú a település – a tavasztól őszig tartó időszakban nehéz megoldani ennyi fővel a fűvágást. A három temető öthektárnyi területének karbantartása is jelentős feladat – fogalmazott Kovács Imre, a település első embere, aki megosztotta, hogy éppen ezért jutalmazással ösztönzik jobb teljesítményre fűvágás esetén a munkásokat.

A polgármester úgy ítéli meg, hogy a feladatok elvégzéséhez elegendő lenne a húsz ember, amennyiben azok megfelelően és hatékonyan végeznék a rájuk bízott tevékenységeket.

– Az önkormányzatnak gondot okoz, hogy az utóbbi két-három évben jelentősen csökkent a közmunkások száma. Ennek az az oka, hogy sokan elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, sajnos akik maradtak, azok morális, mentális vagy egészségügyi gondokkal küzdenek, ezért nem alkalmasak a megfelelő munkavégzésre – hangsúlyozta Vincze László, Mátraszele polgármestere. Mint mondta, jelenleg három embert alkalmaznak, így a kötelező feladatokat, mint például a közterületek karbantartását, vállalkozók bevonásával végzik. A helyieknek ugyanis fontos, hogy rendezett, szép környezetben éljenek. A koronavírus-járvány miatt ugyan szűntek meg munkahelyek a környéken, de még így is munkaerőhiány van a térségben, így aki akar, tud dolgozni.

Karancsságon azonban meglepő módon nem csökkent, hanem duplájára nőtt a közmunkások száma, jelenleg negyven embert foglalkoztat az önkormányzat.

– Főleg azoknak a helyieknek próbálunk ezzel segíteni, akik kicsi gyereket nevelnek vagy nyugdíj előtt állnak, de a koronavírus miatt jelenleg nehezebb elhelyezkedni, így az állás nélküliek a közmunkaprogramban kapnak munkát – tájékoztatott Oláh Nándorné. A polgármester azt is elmondta, hogy az eddig elhanyagolt területeket rendbe tették, a gazos focipályát és a körülötte lévő futópályát kitisztították, ahogyan az önkormányzat tulajdonában lévő gyümölcsöst is.

– A szegregált területeket is folyamatosan rendben tartják a közmunkások. Van feladat bőven a településen, amit a megnövekedett létszámú közfoglalkoztatottak segítségével végzünk el – fogalmazott.

Pásztón jelenleg alig száz közmunkás dolgozik, márciustól pedig még kevesebben lesznek
Fotó: H.Cs. / NMH

Értékteremtő tevékenységet végeznek

Pásztón öt évvel ezelőtt még 330 közmunkást foglalkoztattak. Ez a szám napjainkra jelentősen csökkent, jelenleg alig száz, március elsejétől pedig még ennél is kevesebb embernek biztosítanak munkát. Csákvári Kinga, az önkormányzat közfoglalkoztatásért felelős vezetője elmondta, hogy a városban három Start-munkaprogram zajlik. A helyi sajátosságok programban értékteremtő munkát végeznek, egyebek mellett betonelemeket és utcai szemeteseket gyártanak. A szociális jellegű programban járdákat újítanak fel, árkokat és patakmedret takarítanak. A mezőgazdasági programban pedig nyolc hektáron gazdálkodnak. Egyes területeken paradicsomot, uborkát, hagymát, míg máshol takarmánykukoricát termesztenek, de van szamócaültetvény is. A burgonyát és a hagymát az önkormányzati konyhának adják át felhasználásra. A többi terméket a Pásztón üzemelő, úgynevezett Közboltban értékesítik.

 

Címkék#közmunkás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában