árvízvédelem

2021.02.09. 15:21

Ezer homokzsákkal készültek az árvízre, de végül elmaradt a tetőzés Ipolytarnócon

A Palóc Mentőcsoporttal, valamint a falu önkéntes mentőszervezetével közösen árvízvédelmi munkálatokba kezdtek a településen. Az Ipoly folyó vízszintjének az emelkedése miatt másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el hétfőn Gál István, Ipolytarnóc polgármestere.

G. K.

Ipolytarnócon ismét árvíz pusztított a nagy esőzések után. Megemelkedett az Ipoly vízszintje

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

– A község önkormányzata a Palóc Mentőcsoporttal és a település önkéntes mentőszervezetével együtt megkezdte a megelőző védekezési tevékenységeket. Nyolc ingatlan homokzsákos védelméről gondoskodtak – mondta el portálunknak Molnár Adrienn.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője hozzátette: hétfőn este hat órakor 333 centimétert mutatott a vízmérce – az Ipoly 365 centiméteren lép ki a medréből.

– Tavaly október 14-én, 7 óra 30 perctől másodfokú árvízvédelmi készültség volt elrendelve Ipolytarnócon, majd 11 óra 30-tól harmadfokú lépett életbe. Mindez október 19-én megszűnt. Közel 3 hónap elteltével ismét másodfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni február 8-án, 14 óra 30 perctől. 1000 homokzsák lett elkészítve, illetve kihelyezve – írta a település hivatalos közösségi oldalán Gál István.

A polgármester hozzátette: a 2020-as árvízvédelem kapcsán sem sikerült még kifizetni a megrendelt homokot, azonban újból segítséget kaptak. Az önkormányzat még nem tudja, hogy mikor bírja megtéríteni a szükséges eszközök értékét.

– Bízom benne, hogy az ingatlanok kiváltása mihamarabb rendeződik és a lakóknak is megoldódik ez az örökös probléma, nem lesz több álmatlan éjszakájuk. Reméljük, már nem sokáig fogjuk játszani az örökös szélmalomharcot a természettel – emelte ki Gál István.

A szakemberek az Ipoly tetőzését hétfő éjjelre, kedd hajnalra várták, azonban ez nem következett be.

Molnár Adrienn megkeresésünkre elmondta, hogy kedden reggel öt órától egészen hét óráig 349 centimétert mutatott a vízmérce. Ez a 13 órás adat szerint 343 centiméterre csökkent, tehát egyelőre nem várható a tetőzés.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában