Életmentés

2024.05.13. 16:31

Defibrillátorral gazdagodtak a diósjenői önkéntes tűzoltók

A Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület a Nemzetközi Együttműködési Alap pályázatának köszönhetően elnyert egy defibrillátort a közelmúltban, amelyet vasárnap ünnepélyesen is átadtak a szervezet számára a Művészetek Háza Tükrös Termében. Az átadó ünnepséget követően szakemberek újraélesztési és defibrillátor használati bemutatót, valamint oktatást is tartottak a résztvevőknek.

Lászlók Judit

A defibrillátor használatának elsajátítása életet menthet

Fotó: Beküldött

Varga Ferenc, a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke portálunkat arról tájékoztatta, hogy a szervezetük már korábban is rendelkezett defibrillátorral, azonban a készülék idővel elavult. 

A Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület vasárnap különleges és fontos képzésen vett részt
Fotó: Beküldött

Ezért pályázatot nyújtottak be a Nemzetközi Együttműködési Alap felhívására, amelyet sikeresen is elbíráltak. Az egymillió forintos támogatás tartalmazta egy Zoll AED PLUS defibrillátor beszerzését, valamint a használatához szükséges oktatást is. Az életmentő készüléket vasárnap adták át a Művészetek Háza Tükrös Termében. Az eseményt követően a Defibrillátor Plusz Kft. szakemberei újraélesztési és defibrillátor használati bemutatót, valamint oktatást is tartottak a résztvevőknek.

Képzésen sajátíthatták el a készülék használatát

– A Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület vasárnap egy különleges és fontos képzésen vett részt, amely a közösség biztonságát és az életmentő készségek fejlesztését szolgálta – mondta Varga Ferenc. Hozzátette: – A pályázaton elnyert félautomata defibrillátor használati oktatása és elsősegélynyújtás tanfolyam lehetőséget adott a tűzoltóknak, hogy elmélyítsék tudásukat és gyakorlati készségeiket az életmentés terén. A képzés során a résztvevők megismerkedtek a félautomata külső defibrillátorok működésével és használatával, valamint az alapszintű újraélesztés lépéseivel. A gyakorlati oktatás során a tűzoltók a stabil oldalfektetést is gyakorolták, amely létfontosságú lehet egy eszméletlen sérült ellátásában.

Varga Ferenc kiemelte továbbá, hogy ez a képzés különösen fontos volt számukra, mivel a tűzoltók gyakran az elsők között érkeznek a helyszínre, ahol sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség. Mint mondta, a defibrillátor használatának elsajátítása életet menthet abban az esetben, ha valaki szívmegállást szenved.

A tanfolyam segítette, hogy a falu biztonságosabbá váljon

– A tanfolyam nemcsak a tűzoltók számára biztosított értékes tudást és készségeket, hanem erősítette a közösség bizalmát is abban, hogy a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület készen áll arra, hogy segítsen és védelmezzen minden helyzetben – hangsúlyozta a szervezet elnöke, aki rámutatott arra is, hogy az oktatáson az egyesület tagjain kívül, a helyi intézményekben dolgozók közül néhányan, valamint az iskola két diákja, az 5.osztályos Haffner Virág és a 8.osztályos Kosdi Krisztián tanuló is részt vett, akik mindannyian fontosnak tartották a friss elsősegélynyújtási információk elsajátítását.

– A Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület büszke lehet arra, hogy tagjai elkötelezettek a folyamatos tanulás és fejlődés mellett, és hogy a közösség szolgálatában állnak. Ez a tanfolyam egy újabb lépés volt afelé, hogy Diósjenő még biztonságosabb hely legyen mindannyiunk számára. – fogalmazott Varga Ferenc, aki végül kitért arra is, hogy az életmentő készülék a tűzoltó szertárban kapott helyet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában