bizonyíték

2021.01.15. 13:45

Újabb farkasnyomot találtak a Börzsönyben

Nem ez az első eset, hogy a turistaösvények mentén találkoznak a börzsönyi tápláléklánc csúcsán elhelyezkedő állatok nyomaival.

Nool

Farkasnyomok a Börnyönyben

Forrás: dunaipoly.hu

Fotó: Major Borbála

A Börzsönyben először 2018 januárjában bukkantak farkas lábnyomára, amely nagy valószínűséggel a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezhetett. 2018 nyarán már fényképes bizonyíték is volt arra, hogy farkas jár a hazai erdőkben, 2020 szeptemberében pedig valószínűleg ugyanezt a példányt sikerült lencsevégre kapni a Börzsönyi Természetvédőknek.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park weboldán közzétett beszámoló szerint a napokban újra farkas jelenlétére utaló jelekre bukkantak. Mint írják: a fokozottan védett nagyragadozók jelenléte természetvédelmi szempontból mindenképpen pozitív, hiszen elősegíti az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait.

Farkasnyomok a Börnyönyben
Fotó: dunaipoly.hu

A farkas nyomai leginkább egy nagyobb kutyáéra emlékeztetnek, azonban a nemzeti park szakértői számára egyértelműen megállapítható a különbség. A farkas lábnyomai valamivel nagyobbak, elnyújtottabbak és hosszúkásabbak, mint a kutyáké. A kifejlett farkas mancsnyomainak hossza 10-13 cm, szélessége 7-9 cm között változik. A nyomok vonala, úgynevezett csapa „zsinórozik”, azaz a mancsnyomok egy határozott vonal mentén helyezkednek el, határozottan egy irányba tartanak és céltudatosabbak.

A farkas és a kutya nyoma közötti különbség
Fotó: Major Borbála / dunaipoly.hu

A kutya nyomai ennél szertelenebbek, gyakran kóborolnak, megfordulnak illetve sosem távolodnak el jelentősen a turistautaktól, ahol a gazdájuk sétál. Emellett a farkas nyomaiban a felső két ujjpárna és talppárna között jellegzetes X forma figyelhető meg, a mancsnyomok szimmetrikusak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában