Salgótarján

2021.01.16. 19:24

Telket venne az önkormányzattól a tarjáni játszóház üzemeltetője

A salgótarjáni önkormányzattól venne telket a teniszcentrum bővítéséhez a P.B.A. Kft. A korábbi szocialista polgármester, Puszta Béla cége az a társaság, mely a játszóház üzemeltetésére kiírt pályázatot is megnyerte nemrég. A telekügyletre a jelenlegi városvezetés rábólintott, az illetékes minisztérium viszont egyelőre nem adott arra engedélyt.

NMH

Tavaly elkészült, azóta kihasználatlan a Munkácsy úti játszóház. A harmadik pályázati körben, igen jó feltételekkel nyerte meg az üzemeltetés jogát a P.B.A. Kft. Valakitől hamarosan játékokat is vesz a város a létesítménybe 18 millió forint értékben.

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Mint arról beszámoltunk, a jelentős pályázati forrásból és önkormányzati önerőből épült salgótarjáni játszóház üzemeltetésére kiírt harmadik pályázaton a korábbi baloldali polgármester cége, a P.B.A. Kft. nyert nemrég. A győztesről – a veszélyhelyzet miatt elrendelt rendkívüli jogrendre tekintettel – a jelenlegi szocialista polgármester, Fekete Zsolt egy személyben hozhatott döntést. Ennek értelmében a társaság 97.800 forint bérleti díjat fizet a városnak, ugyanakkor 1 millió 250 ezer forintot kap támogatás formájában havonta az anyagilag egyébként igen instabil lábakon álló önkormányzattól. Ráadásul a város vállalta azt is, hogy 18 millió forint értékben április végéig eszközöket is beszerez az üzemeltetés elkezdéséhez, így – miként azt a helyi ellenzék is megfogalmazta – a vállalkozás nem rejt túl nagy kockázatot a kft. számára.

Tavaly elkészült, azóta kihasználatlan a Munkácsy úti játszóház. A harmadik pályázati körben, igen jó feltételekkel nyerte meg az üzemeltetés jogát a P.B.A. Kft. Valakitől hamarosan játékokat is vesz a város a létesítménybe 18 millió forint értékben.
Fotó: H.M. / NMH

Beszédtéma a városban

A pályázati eredmény megismerését követően a megyeszékhelyen különböző hírek kaptak szárnyra a cég és a jelenlegi városvezetés kapcsolatáról. Ezen hírek egyike szerint nem ez volt az első ügylet, ahol a P.B.A. Kft. neve az önkormányzattal összefüggésben felmerült. Hivatalos források – földhivatali dokumentumok – tanúskodnak arról, hogy Puszta Béla és feleségének cége (utóbbi egyébként a játszóházi pályázatból vesztesen kikerült Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., a REMEK egyik vezető munkatársa) egy, a 2424/3 helyrajzi számú, az SBTC-pálya mellett, a Tatárárok területén található önkormányzati ingatlant érintő, első körben meghiúsult földügylethez is köthető.

Az SBTC-pálya melletti ingatlant 2018-ban vette meg a város, majd kiemelt fejlesztési területté nyilvánították. Ide tervezik az Ütős Sportok Házát. Az előtérben látható telekrésszel azonban a kft.-nek is tervei vannak.
Fotó: NMH

A szóban forgó területet 2018 májusában a Modern Városok Program (MVP) révén megvalósuló Ütős Sportok Háza projekt kapcsán vette meg az önkormányzat. Alig másfél évvel később, 2019 decemberében arra területalakítási eljárást kezdeményezett a földhivatalnál a szomszédos ingatlan tulajdonosa, ami történetesen a P.B.A. Kft. A bejegyzés az önkormányzati ingatlan tulajdoni lapjára is felkerült, ám a kérelmet akkor elutasította a hivatal, így a törlési határozat is szerepel a dokumentumban. A környéket egyébként – ide értve az említett ingatlant is – Salgótarján Megyei Jogú Város közgyűlése 2018-ban kiemelt fejlesztési területté nyilvánította.

Fekete: csak a telek sarkát akarják

A telekügylet hátteréről a városvezetésnél is érdeklődtünk, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy továbbra is szándékukban áll-e az alig két éve fejlesztési céllal megvásárolt terület feldarabolása és értékesítése. Megkérdeztük azt is, hogy a 2019-ben meghiúsult üzletet a város vagy a P.B.A. Kft. kezdeményezte-e. Fekete Zsolt érdeklődésünkre közölte, hogy a kft. azért kérte a telekalakítást, mert pályázaton nyert fejlesztése van kilátásban.

– A teniszcentrum komoly funkcióbővítése történik meg, amelyhez az általunk megvásárolt terület sarkából helyre lenne szüksége. Az önkormányzat, mint tulajdonos adta ehhez a hozzájárulást. Ugyanakkor mivel a terület a Modern Városok Program egyik fejlesztéséhez lett megvásárolva, ezért az Információs és Technológiai Minisztérium hozzájárulására is szükség van. Tőlük még nem kaptunk végleges választ – tájékoztatott a polgármester.

Hozzátette: eredetileg nem állt szándékukban eladni a terület egy részét, hiszen az Ütős Sportok Háza MVP-s fejlesztéshez vette meg az önkormányzat azt. Mint fogalmazott, továbbra is az elsődleges szempont az Ütős Sportok Házának a megépítése, ugyanakkor a tervezőkkel folytatott egyeztetés alapján ennek a kisebb területnek az eladása nem befolyásolná a projekt megvalósíthatóságát.

– Az MVP projekthez megvásárolt terület vételi árából a megvásárolni kívánt területre arányosított rész képezné a kérdéses ügyletben a vételi árat – közölte Fekete Zsolt. Megerősítette: egyelőre nincs szó az ügylet meghiúsulásáról, a terület további „feldarabolása” pedig nem áll szándékukban. Mint fogalmazott, csak olyan telekalakítást hajtanak majd végre, amely az oda tervezett Ütős Sportok Háza, valamint a mellé tervezett atlétikai centrum és az ezekhez kapcsolódó utak, parkolók kialakítása miatt lehet majd szükséges.

Egymást érik a nyertes pályázatok

A P.B.A. Kft. és a Tatárárok néven ismert terület kapcsán nem titok, hogy a cégtulajdonos Puszta Béla az említett önkormányzati telek szomszédságában működő Salgótarjáni Szabadidő és Tenisz Sportegyesület hivatalos képviselője is egyben. Az egyesület 2020 áprilisában TOP-os forrásból 10 millió forint pályázati támogatást nyert „családbarát, gyermekközpontú közösségi tér kialakítására”, melyet a Tatárárok Szabadidőközpont és Teniszcentrum területén kell megvalósítani legkésőbb 2021. december 29-éig. Ehhez – vagy más pályázathoz, hiszen a polgármester nem konkrét, hanem „kilátásban lévő” fejlesztésről tett említést – minden kétséget kizáróan jól jönne, ha a komplexum jelenlegi területe bővülhetne.

„A mobil eszközbeszerzési lehetőségek kihasználásával újra szeretnénk éleszteni a dolinkai feelinget, színvonalasabbá, színesebbé kívánjuk tenni programjainkat, rendezvényeinket, a gyermekek és a gyermekes fiatal családok számára bővíteni szeretnénk szabadidős, gasztronómiai szolgáltatásainkat. (…) A további fejlesztések: 2020-21 évben egy sportpark, családi játszópark kerül kialakításra, melynek részét fogja képezni egy gyermek játszópark, ahová a jelenlegi pályázatból beszerzett mobil gyermekjátékok és további játékelemek kerülnek telepítésre” – írta az egyesület a pályázatában.

Játszópark itt, játszóház amott

Az önkormányzati játszóház történetét ismerve szerencsés véletlennek tűnik, hogy annak üzemeltetését éppen a 10 milliós pályázati forrást elnyerő egyesülettel szoros kapcsolatban álló P.B.A. Kft. kapta meg. (A jelek szerint a cég számára komoly profilbővítést hozott a 2020-as év, hiszen fő tevékenységük egyébként az üzletviteli és vezetési tanácsadás, ám immár két helyen is szórakoztatják majd a tarjáni gyerekeket – amennyiben erre lesz igény.) A pályázati források felhasználása természetesen szigorú szabályokhoz kötött, így a TOP-os források révén beszerzett eszközök az előírások szerint nem vándorolhatnak a Tatárárokból a hat kilométerrel arrébb lévő Munkácsy utcába, vagyis a sportegyesülettől az üzleti alapon működő kft. játszóházába. Ennek megerősítésére kértük az önkormányzatot is: Fekete Zsolttól megkérdeztük, milyen forrásból kívánják beszerezni a játszóház üzemeltetőjének ígért 18 millió forint értékű eszközöket április végéig; illetve ennek kapcsán elképzelhetőnek tartják-e, hogy az eszközöket maga az üzemeltető cég vagy esetleg a Salgótarjáni Szabadidő és Tenisz Sportegyesület adja majd el a város számára.

A polgármester úgy reagált, hogy „a kérdésfeltevés az üzemeltető cégtől vagy a tenisz sportegyesülettől való vásárlásra értelmezhetetlen”.

– A beszerzést az érvényben lévő szabályoknak megfelelően fogja megtenni az önkormányzat, mint minden esetben. Forrása részben a pályázatból erre szánt összeg, részben önkormányzati saját forrás, amellyel már korábban kalkuláltunk, hiszen nyilvánvaló, hogy az épületet az önkormányzatnak legalább részben fel kell szerelni. Az eszközöket olyan cégtől fogja az önkormányzat megvásárolni, amely ilyen berendezések kereskedelmével foglalkozik, és a legkedvezőbb árajánlatot adja – közölte Fekete Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában